Frans-Nederlands Cultuurfonds: spotlight op Franstalige artistieke creatie in Nederland in 2021

In 2021 heeft het Frans-Nederlands Cultuurfonds 4 projecten van Nederlandse instellingen gesteund die Franstalige artistieke creatie in Nederland bevorderen.

In 2021 werd het Frans-Nederlands Cultuurfonds opgericht om projecten van Nederlandse instellingen te steunen die Franstalige artistieke creatie in Nederland bevorderen. Ontdek de projecten die dit jaar door het fonds werden gesteund.

Het Frans-Nederlands Cultuurfonds, dat in 2021 een nieuwe naam kreeg, wil de banden tussen Frankrijk en Nederland op het gebied van de beeldende kunsten, de podiumkunsten, en de creatieve industrie aanhalen door actieve samenwerking en duurzame partnerschappen aan te moedigen. Het fonds steunt de ontdekking van opkomend talent en versterkt tegelijkertijd de belangstelling van gevestigde kunstenaars.

Het doel van het fonds is de artistieke samenwerking en de dialoog op lange termijn tussen Franse en Nederlandse culturele actoren te bevorderen. Het verleent financiële steun aan Nederlandse culturele structuren (musea, kunstcentra, festivals) die zich inzetten voor de promotie van hedendaagse Franse of Franstalige creaties.

Via een oproep tot het indienen van projecten zijn in 2021 vier projecten gesteund.

Fragments of Repair / Kader Attia

Kader Attia, The Objects Interlacing, 2020, tentoonstelling, 2021, BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht © Tom Janssen

Fragments of Repair is de eerste solotentoonstelling van franse kunstenaar Kader Attia in Nederland. De tentoonstelling presenteert een constellatie van videowerken, collages en sculpturen van de kunstenaar die onderwerpen behandelen die variëren van architectuur als een vorm van sociale en psychologische controle tot geestelijke gezondheid vanuit een dekoloniaal perspectief en de notie van restitutie als een praktijk van sociale rechtvaardigheid. Deze kwesties zijn verbonden met het onderzoek van de kunstenaar naar genoegdoening als een dekoloniale strategie, en vragen zich af hoe processen van genoegdoening in hun sociale, psychologische en materiële dimensies spelen in het tijdperk van de pandemie. Fragmenten uit de documentaire The Objects Interlacing, die in het kader van deze tentoonstelling werd gepresenteerd, werden ook vertoond tijdens het debat over het koloniale verleden van de Europese musea, dat in partnerschap tussen het Institut français des Pays-Bas, het Goethe-Institut en de Balie werd georganiseerd in October 2021.

17 april – 26 september 2021 bij Basis voor actuele kunst (BAK), Utrecht

Holland Festival

Gisèle Vienne, L’Étang © Estelle Hanania

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland. Voor 74de editie nodigde HF de Frans-Oostenrijkse beeldende kunstenares en regisseur Gisèle Vienne uit als ‘associate artist’, samen met de Amerikaans-Japanse componist Ryuichi Sakamoto. In haar werk brengt Gisèle Vienne de donkere kant aan het licht, de verborgen kant die in ieder van ons verborgen ligt. In deze editie werden L’étang en Kindertotenlieder van Gisèle Vienne geprogrammeerd, evenals Mailles van Dorothée Munyaneza en Maison Mère van Phia Ménard.

3 – 27 juni 2021 in Amsterdam

Deep See Blue Surrounding You / Vois Ce Bleu Profond Te Fondre

Laure Prouvost, Deep See Blue Surrounding You, 2019 © Cristiano Corte

Ontworpen door Laure Prouvost voor het Franse paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2019, Deep See Blue Surrounding You bevraagt het idee van het weergeven van een vloeibare en geglobaliseerde wereld, gemaakt van uitwisselingen, connectiviteit en verschuivingen. In overeenstemming met haar artistieke praktijk, die een mengeling is van figuratie van het verlangen, droombeelden en fantastische beschrijvingen van de natuur, hecht Laure Prouvost bijzonder veel belang aan taal en vertaling. Naast het droomachtige van de tentoonstelling is het werk van Laure Prouvost ook scherp activistisch; emancipatie, globalisatie en klimaatverandering vormen belangrijke thema’s in haar oeuvre. Het Bonnefanten kocht naar aanleiding van Prouvost’ presentatie in Venetië verschillende werken aan.

14 november 2021 – 15 mai 2021 bij Bonnefanten in Maastricht

International Documentary Festival Amsterdam

Bigger Than Us van Flore Vasseur

Het IDFA is het grootste documentaire filmfestival ter wereld. Jaarlijks worden ruim 250 creatieve documentaires vertoond. IDFA is uniek vanwege het internationale filmprogramma, de verscheidenheid aan genres, het politiek geëngageerde programma en de vele Europese en wereldpremières die elk jaar aangeboden worden. Tijdens IDFA staat de creatieve documentaire in het middelpunt van de belangstelling. Met 51 films met een Franse coproductie van de 252 films op het programma was Frankrijk in 2021 het meest vertegenwoordigde land op het festival.

17 – 28 november 2021 in Amsterdam