Hartslag #13 : het avant-garde en activist werk van Claude Cahun in de Kunsthal Rotterdam

Onze hartslag #13 nodigt u uit de surrealistische en van een ander genre kunstenares Claude Cahun te ontdekken in de Kunsthal in Rotterdam t/m 28 augustus 2022.

Elke maand deelt het Institut français NL zijn “hartslag” — een term die niet echt Nederlands is, maar die ons Fransen aan het hart ligt — de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken die ons hart sneller doet kloppen.

Deze maand presenteert onze hartslag de surrealistische kunstenares Claude Cahun, wiens werk deels te zien is in de Kunsthal in Rotterdam.

Geboren in Nantes in 1894 in een joodse familie, Lucy Schwob beweert dat zij genderqueer is. Ze neemt in de jaren twintig de ‘non-gendered’ voornaam van Claude aan, waaraan ze de naam van haar oma Cahun koppelde.

Door haar transdisciplinair werk (in haar tijd weinig bekend) verkent de Franse fotografe, schrijfster en dichteres vele thema’s. Al deze thema’s zijn nog erg actueel en waarbij de moderniteit ons opvalt, van genderidentiteit naar de strijd tegen extremisme.

Na studies literatuur en filosofie aan de Sorbonne universiteit in Parijs, en vervolgens aan de École Supérieure des Beaux-Arts in Nantes, vertrekt de transgressieve kunstenares om zich in Parijs te vestigen. Ze bezoekt daar André Breton, Meret Oppenheim en Man Ray. Zij speelt in het theater, maakt producties, schrijft voor de Mercure de France en organiseert ook salons voor avant-garde kunstenaars en schrijvers.

Haar rijke, discrete en non-conformistische werk, een inspiratiebron voor artiesten als Cindy Sherman, is ook een icoon geworden voor feministen, de LGBTQIA+ gemeenschap en kunsthistorici.

© Claude Cahun en Marcel Moore, fotomontage H.U.M., 1930

Door de aangrijpende kracht van haar theatrale en mystieke zelfportretten, gemaakt met haar partner Suzanne Malherbe, ook bekend als Marcel Moore, toont ze zichzelf soms in een “mannelijk” licht, soms in een “vrouwelijk” licht en aarzelt ze niet om te spelen met de traditionele representatiecodes.

Met de opkomst van antisemitisme in Europa, gaat Claude Cahun met Marcel Moore naar het eiland Jersey in 1937 waar zij actief deelnemen aan het verzet door anti-nazi-propaganda pamfletten uit te delen aan Duitse soldaten tot hun gevangenschap in 1944. Claude en Marcel worden ter dood veroordeeld, maar worden uiteindelijk gered als Jersey op 9 mei 1945 wordt bevrijd.

Aan een gezondheid die na deze oorlogsjaren broos is geworden, stierf Claude Cahun op 8 december 1954 in Jersey.


Over

De Kunsthal in Rotterdam is een van de belangrijke culturele instellingen van Nederland. Ontworpen door de beroemde architect Rem Koolhaas in 1992, biedt de Kunsthal zeven verschillende tentoonstellingsruimtes. Het museum organiseert regelmatig tentoonstellingen over een breed scala aan onderwerpen, van fotografie tot oude meesters en design.

Partners

  • Georganiseerd door: Kunsthal Rotterdam t/m 28 augustus 2022 te zien
  • Foto: © Claude Cahun en Marcel Moore, Untitled (Cahun with mirror image)