Hartslag #15 | Damarice Amao, gastcurator van het Unbound Paviljoen van Unseen Amsterdam

Hartslag #15 | Damarice Amao, conservatrice de la photographie au Centre Pompidou, est la commissaire invitée du pavillon Unbound dans le cadre de la 10ème édition de Unseen, la foire internationale de photographie à Amsterdam.

Elke week deelt het Institut français NL zijn “hartslag” — een term die niet echt Nederlands is, maar die ons Fransen aan het hart ligt — de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken die ons hart sneller doet kloppen.

Deze week nodigt onze hartslag u uit om het Unbound-paviljoen te ontdekken, samengesteld door Damarice Amao, curator fotografie van het Centre Pompidou. Unbound is Unseens meest ambitieuze project, gewijd aan het verkennen van de uitdijende buitengrenzen van het fotografische universum op monumentale schaal, en tot op heden. De belangrijkste onderdelen van Unbound zijn een tentoonstelling in de 700 m2 grote hal van het Transformatorhuis, samengesteld door een onafhankelijke gast curator, en een professioneel symposium voor curatoren van fotografie.

Dit jaar is Damarice Amao, curator fotografie van het Centre Pompidou in Parijs, gastcurator. Amao selecteerde een dozijn projecten waarin fotografie overgaat in digitale kunst, installaties, performance kunst, sculptuur, virtual reality en videokunst.

De Franse kunstenares Laurence Aëgerter stelt twee werken tentoon: Diogènes, een monumentaal wandtapijt (4,5 x 6 meter) gebaseerd op verschillende archieven van de Tweede Wereldoorlog en Confetti, een reproductie van de 58038 foto’s die 10 jaar lang in de smartphone van de kunstenaar zijn opgeslagen.

© Laurence Aëgerter, Confetti, 2019

Over

Unseen Amsterdam is de toonaangevende internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie. Internationaal geprezen om haar hoge curatoriale normen en intieme sfeer, trekt de beurs galeries en verzamelaars uit de hele wereld. De 10de  editie vindt plaats van vrijdag 16 tot en met zondag 18 september 2022.

Informatie

  • In het kader van: Unseen Amsterdam
  • Datum: 16 tot 18 september 2022
  • Adres: Klönneplein 1-2, Amsterdam
  • Foto: Laurence Aëgerter, Diogenes, 2020 (Semi-transparant jacquard tapijt, met wol, enkele draad en fosforescerende draden. Installatie met wisselende lichten in sequenties van 3 minuten) © Peter Cox
  • Meer weten: interview met Damarice Amao op het online platform van Unseen