Nouveau Grand Tour in Nederland: Interview met Yann van der Meer, artiest in residentie in het Batavierhuis in Rotterdam   

Lees het interview met Yann van der Meer, artiest in muziek residentie van 2 april tot 13 mei 2024 in het Batavierhuis, binnen het kader van de Nouveau Grand Tour in Nederland.

Presentatie

Het Institut français NL zocht Yann van der Meer op die van 2 april tot 13 mei 2024 in muziek residentie zat in het Batavierhuis in Rotterdam. Het Batavierhuis is sinds 2018 een onafhankelijke creatieve ruimte en incubator voor Nederlandse en internationale kunstenaars in Rotterdam. Door het talent van de in het Batavierhuis verblijvende artiesten te koesteren en te ontwikkelen, helpt deze broedplaats van muzikanten het culturele leven van Rotterdam te verrijken. Hoewel het Batavierhuis zich richt op muziek, worden er ook andere vormen van artistieke expressie aangeboden. Samen vormen de kunstenaars een collectief, waar artistieke samenwerkingen spontaan kunnen ontstaan. 

Yann van der Meer, afgestudeerd aan de Villa Arson in Nice, is een kunstenaar, muzikant en technicus die woont en werkt in Marseille. Yanns muziek is een steeds veranderend palet van sonische eigenaardigheden, melodische lekkernijen en weelderige rust. Zijn inspiratiebronnen zijn gevarieerd, van videogames tot fruit. Yann is ook DJ, geluidstechnicus en speelt gitaar in het gloednieuwe project ‘Userband’ met Sarah-Louise Barbett, alias Musique Chienne. 

Concertzaal @Yann van der Meer

Kun je jouw kunstproject presenteren?

“Kort gezegd ben ik muzikant. Ik bespeel verschillende instrumenten, maar ik verzamel en transformeer ook de geluiden die ik her en der opneem om composities te maken, zoals ambient of elektronica-achtige stukken, of abstractere muziek die een mogelijke toestand weerspiegelt van geluiden die in de loop der tijd zijn gearrangeerd.”

Studio Son @Yann van der Meer

Waarom koos je ervoor om je residentie in het Batavierhuis te doen?

“Het Batavierhuis is een plek waar een groot aantal muzikanten (ongeveer 80) kunnen komen om te werken en evenementen te organiseren. Het huis bestaat uit repetitieruimtes, twee concertzalen, een geluidsstudio, maar ook een fotostudio, een bar en een aantal ‘vaste’ ruimtes waar je bijvoorbeeld een kantoor kunt inrichten. Al deze ruimtes zijn te gebruiken via een reservatiesysteem (buiten de vaste plekken en de bar). Ik heb voor deze residentie gekozen omdat mijn werk als muzikant net zoveel te maken heeft met samenwerking als met het gebruik van akoestische instrumenten en het Batavierhuis zit vol met professionele muzikanten die graag willen experimenteren.”

Un concert donné @Yann van der Meer

Wat heeft het programma van de Nouveau Grand Tour in Nederland voor jou betekend?

“De Nouveau Grand Tour bood me een unieke onderzoeksperiode en liet me profiteren van middelen om voortgang te boeken met mijn muzikale project. Dankzij dit residentieprogramma heb ik een album waar ik al een tijdje aan werk zo goed als af kunnen maken. Als geboren Nederlander, zonder er te zijn opgegroeid, kon ik dit land herontdekken vanuit een meer sociale en artistieke invalshoek en nieuwe contacten leggen die ik bij toekomstige bezoeken hoop te versterken.”

Mon espace de travail @Yann van der Meer

Welke rol speelt onderzoek voor een pas afgestudeerde kunstenaar?

“Onderzoek is op zichzelf artistiek werk: er is geen echt verschil tussen praktijk en onderzoek omdat de twee zo met elkaar verweven zijn. Soms leidt dit onderscheid ertoe dat ik te veel nadruk leg op het moment waarop het werk vorm krijgt, en het daarom als af en ultiem zie. Maar dit komt niet overeen met de veranderende aard van mijn werk. In die zin is onderzoek het doel van mijn werk. Ik maak muziek als een middel om nieuwe dingen en ideeën te ontdekken.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Ik ga mijn ervaringen en ontmoetingen tijdens mijn residentie in het Batavierhuis laten bezinken: ik ga de komende tijd op afstand aan de slag met een paar kleine samenwerkingen. 

Ik wil blijven werken, nieuwe mensen en structuren leren kennen om mijn muziek te delen. Ik wil ook graag weer instrumenten bouwen en een beetje uit mijn comfortzone stappen door vrije improvisatie te beoefenen. Er is ook een groep die ik aan het opzetten ben met een vriend, wat erg spannend is.”

Informatie

  • In het kader van: Nouveau Grand Tour in Nederland