Nouveau Grand Tour in Nederland : Verhaal van Annika Boll, artist-in-residence bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam 

Ontdek wat Annika Boll te vertellen heeft over haar tijd als artist-in-residence op het gebied van digitale cultuur in het Nieuwe Instituut van 1 maart tot 30 april 2024 in het kader van de Nouveau Grand Tour in Nederland.  

Presentatie

De Nouveau Grand Tour in Nederland, gelanceerd in 2024, heeft 20 kunstenaars, die onlangs zijn afgestudeerd aan een kunstacademie of conservatorium, verwelkomd als artist-in-residence om onderzoek te verrichten en werken te creëren in een van de 10 culturele residenties van het partnernetwerk van de Nouveau Grand Tour in Nederland 

Het Institut français NL ging in gesprek met Annika Boll, afgestudeerd aan Villa Arson in Nice. Annika hield zich bezig met digitale cultuur als artist-in-residence bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam van 1 maart tot 30 april 2024. 

In oktober 2023 opende het Nieuwe Instituut “-1”, een experimentele creatie- en tentoonstellingsruimte gewijd aan digitale cultuur. In dit laboratorium worden kunstenaars aangemoedigd om te experimenteren met de nieuwste technologieën en hedendaagse kwesties te onderzoeken die de grenzen van digitale ontwikkeling overstijgen, zoals de vooruitgang in kunstmatige intelligentie en de inclusiviteit van nieuwe technologieën.  

In deze ruimte werkte Annika met historische plattegronden van de dierentuin van Rotterdam en de kassen op het terrein. Aan de hand van deze kaarten, beschikbaar gesteld door het team van het Nieuwe Instituut, en haar research van structuren en oppervlakken creëerde ze een digitaal model van de dierentuin in de vorm van een virtuele wandeling.  

Bekijk het video-interview met Annika voor meer informatie over haar verblijf en haar werk als kunstenaar.

Praktische Informatie

  • In het kader van : Nouveau Grand Tour in Nederland