Communicatiemedewerker – Native speaker NL

Het Institut français des Pays-Bas, ofwel het Institut français NL, zoekt een communicatiemedewerker die de Franse, Nederlandse en Engelse taal beheerst.

Functieomschrijving:

Het Institut français des Pays-Bas, ofwel het Institut français NL, zoekt een communicatiemedewerker die de Franse, Nederlandse en Engelse taal beheerst.

Deze strategische functie binnen het Institut biedt een unieke ervaring op het gebied van communicatie in een meertalige en internationale context. De communicatiemedewerker speelt een essentiële rol in de ontwikkeling en uitwerking van het communicatiebeleid, door nauw samen te werken met de communicatietrainee.

De communicatiemedewerker is verantwoordelijk voor de interne en externe communicatiedossiers van het Institut français NL, onder het toeziend oog van de directeur van het Institut français NL en onder begeleiding van de adjunct-directeur van het Institut français NL. De communicatiemedewerker handelt als Community manager en werkt mee aan het opbouwen van een netwerk van partners, in samenwerking met collega-marketeers werkzaam bij andere grote culturele instellingen en universiteiten in Nederland. Daarnaast is hij/zij betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe mediakanalen van het Institut français NL, met name de potcasts PASSAGE(S).

  1. Hoofdtaken:


– Online communicatie

De communicatiemedewerker houdt zich bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van de redactiestrategie, het uitwerken van een communicatiekalender en het monitoren van de prestaties van alle communicatiemiddelen van het IFNL:

  • Het onderhouden van onze socialmediakanalen en overzicht houden op die van community-leden, reageren op publicaties van partners op social media
  • Redigeren en publiceren van artikelen (actualiteiten, achtergrondinformatie, interviews, evenementen) en het bijhouden van content op de informatiepagina van onze website
  • Ontwikkelen en versturen van de driemaandelijkse nieuwsbrief en mailcampagnes (uitnodigingen voor evenementen, oproepen voor projecten, aankondigingen van cursussen)
  • Voorstellen en plaatsen van nieuwe content (waaronder videomontage, podcasts, etc.)
  • Zorgen voor een goede representatie van het Institut français NL.

– Persrelaties  

De communicatiemedewerker werkt mee aan de ontwikkeling en uitvoering van een mediaplan, in samenwerking met de communicatie-en persafdeling van de Franse Ambassade in Nederland:

  • Uitwerken van een persdossier
  • Ontwikkelen en versturen van persberichten en persdossiers
  • Versturen van verzoeken van journalisten naar de adjunct-directeur of, bij diens afwezigheid, de directeur van het Institut français NL
  • Monitoren van onderwerpen gerelateerd kunst, wetenschap, taal, universiteiten

– Institutionele communicatie

Zorgt voor naleving van het IFNL-merk en is verantwoordelijk voor de promotie van zusterorganisaties van het IFNL, Campus France en France Éducation international.

Onderhouden van partnerrelaties van het IFNL:

– Deelname aan webinars georganiseerd door de communicatiereferenten van het Institut Français.

– Ontwikkelen en uitvoeren van zichtbaarheidsuitwisselingen met partners en controleren van de juiste plaatsing van het logo op hun grafische projecten voor publicatie

– Monitoren van de activiteiten van het Franstalige netwerk in Nederland (de Alliance Française, Lycée Français)

– Ontwikkelen van online/uitgeprinte communicatiedocumenten (brochures, affiches, flyers, visitekaartjes) en het coördineren van communicatiecampagnes

2. Gevraagd profiel:

– Een afgeronde WO of HBO communicatieopleiding.

– 2 tot 4 jaar professionele ervaring met communicatiewerk (gecertificeerde referenties)

– Moedertaal Nederlands met een uitstekende beheersing van de Engelse en Franse taal

– Een uitstekende kennis van social media 

– Kennis van het Nederlandse medialandschap

– Secuur opmaken en volgen van een projectbudge

3. Aanbod en voordelen:

– Het salaris bedraagt 2302€,- voor een werktijd van 70%, ofwel 3,5 werkdag per week

– 5% aanvullend pensioen

– 8% vakantiegeld

Verdere voordelen gelieerd aan de functie zijn te bespreken tijdens het sollicitatiegesprek.

De functie is per direct beschikbaar. Dienstverband voor bepaalde tijd van 6 maanden met mogelijkheid tot verlenging. Bij goed functioneren behoort een dienstverband voor onbepaalde tijd tot de mogelijkheden. De nieuwe werknemer valt onder de lokale regelgeving. Solliciteer door een mail te sturen (met CV en motivatiebrief) naar sophie.chartier@institutfrancais.nl en sg@institutfrancais.nl.