Une soirée française avec Margot Dijkgraaf et Marie-Hélène Lafon

Deze avond vindt de langverwachte ontmoeting met Franse schrijver Marie-Hélène Lafon plaats. Zij won in 2021 de Prix Cercle de Lecture Athenaeum met haar boek Histoire du fils, waarvoor zij eerder al de Prix Renaudot ontving. Margot Dijkgraaf gaat met haar in gesprek.

Moderator

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, schrijver, interviewer en curator en schrijft al zo’n dertig jaar over literatuur, voornamelijk voor NRC. Ze publiceerde boeken over Franse en Europese letteren. Met een scala aan partners in de internationale boekenwereld organiseert ze in binnen- en buitenland literaire activiteiten. In 2001 werd zij benoemd tot Chevalier des Arts et des Lettres en in 2021 ontving zij de Gouden Ganzeveer. Haar laatste boek is In de voetsporen van mijn grootvader.

Spreker

Marie-Hélène Lafon is opgegroeid in een boerengezin in de vallei van de rivier Santoire, in het departement Cantal in de Auvergne. Thuis werd Occitaans gesproken. Ze bezocht de middelbare school in Saint-Flour. Op 18-jarige leeftijd vertrok ze naar Parijs om te gaan studeren aan de Universiteit van Parijs-Sorbonne IV. Zij promoveerde tot doctor in de letterkunde op een proefschrift over Henri Pourrat, een etnoloog en schrijver uit de Auvergne. In 1987 legde ze met goed gevolg het concours d’agrégation de grammaire af. Lafon doceert Frans, Latijn en Grieks aan het Collège Saint Exupéry in Parijs. In 1996, toen zij 34 jaar oud was, begon ze met het schrijven van korte verhalen. Al haar werken zijn uitgegeven door Buchet-Chastel. Haar laatste boek Het verhaal van de zoon (Vleugels) is gepubliceerd met steun van het Institut français NL.

Partners

  • Georganiseerd door: La  Librairie Athenaeum
  • Met de steun van: Institut français NL
  • In samenwerking met: SPUI 25