Workshop Frans 2024: leesclub les moments littéraires

Presentatie

Neem één keer per maand deel aan onze leesclub: een ontmoeting tussen ervaren lezers, nieuwsgierigen naar literatuur en gepassioneerden van de Franse taal. Het doel van deze bijeenkomst is een literair werk te bespreken en iedereen de kans te geven zijn mening en gevoelens als lezer te uiten.

Onder leiding van Chloé Kervio, docent Frans

Inschrijven voor elke workshop is verplicht via e-mail naar: institutfrancais@rug.nl

Workshops

  • 1e sessie : 19 februari 2024, Aya de Yopougon, Marguerite Abouet
  • 2e sessie : 18 maart, La Mort du roi Tsongor, Laurent Gaudé
  • 3e sessie : 22 april 2024, Et le désert disparaîtra, Marie Pavlenko
  • 4sessie : 27 mei 2024, La Porte du voyage sans retour, David Diop

Maandag 19 februari 2024 : Aya de Yopougon

Auteur : Marguerite Abouet

Aya de Yopougon, deel 1, is een kleurrijk, luchtig, denderend en vernietigend stripverhaal dat ons meeneemt naar een wereld die ver afstaat van het dagelijks leven in Nederland. Het is toegankelijk en ronduit vermakelijk leesvoer dat iedereen in handen zou moeten krijgen!

Maandag 18 maart 2024 : La Mort du roi Tsongor

Auteur : Laurent Gaudé

Een kort boek, bekroond met met twee titels (winnaar van de Prix Goncourt des Lycéens in 2002 en de Prix des Libraires in 2003) verzint in een flamboyante stijl een epische mythe waarin koningen en krijgers, en het uischot en de helden elkaar treffen. Kort, intens en diep filosofisch, dit verhaal zal je niet onberoerd laten.

Maandag 22 april 2024 : Et le désert disparaîtra

Auteur : Marie Pavlenko

Oorspronkelijk een roman voor jongeren, maar inmiddels opnieuw geïntroduceerd in de sciencefictionrubriek voor volwassenen. Deze dystopie is een ecologische fabel, maar ook een roman vol verwondering en contemplatie. Een avontuur zoals geen ander!

Maandag 27 mei 2024 : La Porte du voyage sans retour

Nieuwe datum, tijd en locatie: 27 mei van 18.30 u tot 20.00u – De Uurwerker – Uurwerkersplein 1, 9712 EJ Groningen

Auteur David Diop

Op het eiland Gorée in Senegal was er een poort die “de poort van de reis zonder terugkeer” werd genoemd. De Afrikaanse slaven noemden het zo omdat ze, eenmaal door de poort, aan boord gingen van galeien richting Amerika, om nooit meer terug te keren. Een jonge vrouw ontsnapte echter aan dit tragische lot en een jonge botanicus, geïnspireerd door de echte Michel Adanson, probeert haar te vinden. Als je in 2024 maar één boek zou moeten lezen, laat het dan deze roman over avontuur, liefde, leven en geschiedenis zijn, allemaal afgeleverd door de veeleisende pen van David Diop.

Over

De workshops Frans worden verzorgd door docenten Frans van het Institut français des Pays-Bas en zijn toegankelijk voor alle leerlingen Frans die hun mondelinge vaardigheden verder willen ontwikkelen, hun woordenschat willen verrijken en hun kennis van de Franssprekende culturen willen verdiepen.

Spreker

Chloé Kervio is docent Frans als Vreemde Taal aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na gewerkt te hebben in Frankrijk, de Verenigde Staten, Ecuador en het Verenigd Koninkrijk, heeft zij zich nu in Nederland gevestigd om haar passie voor het onderwijs van de Franse taal, literatuur en kunst met haar leerlingen te delen.

Partners

  • Georganiseerd door: Institut français NL
  • In samenwerking met : Rijksuniversiteit Groningen