Ondersteun ons

France Nederland Cultuurfonds

Op uitnodiging van koning Willem Alexander kwam de Franse president Emmanuel Macron op 11 en 12 april 2023 op staatsbezoek in Nederland. De laatste keer dat een Franse president Nederland voor een dergelijke gelegenheid bezocht was in 2000. Het staatsbezoek was niet alleen eens te meer een bevestiging van de sterke band tussen Nederland en Frankrijk, maar bood ook de mogelijkheid om nieuwe gezamenlijke projecten te presenteren, zoals het France Nederland Cultuurfonds. Deze nieuwe stichting behoort tot de categorie ‘culturele ANBI’ (Algemeen nut beogende instelling).

De initiatieven van het fonds worden gefinancierd door de bijdrage van hun schenkers. Dit zijn voornamelijk Franse en Nederlandse bedrijven die actief zijn in beide landen. Het fonds behoort verder tot hetTransnational Giving Europe Network. Via dit netwerk is het mogelijk om veilig en fiscaal effectief giften te doen via het Fondation de France (voor Franse schenkers) en het Cultuurfonds in Nederland.

Het doel van het France Nederland Cultuurfonds is om de communicatie op alle gebieden te versterken en om artistieke en intellectuele uitwisseling te bevorderen. Dit doet het fonds bijvoorbeeld door de verschillende programma’s en initiatieven van het Institut français NL mogelijk te maken; initiatieven die zonder deze steun niet mogelijk zouden zijn. Het fonds streeft ernaar om een langdurige relatie op te bouwen tussen Nederland en Frankrijk in onder andere de politiek. Zonder deze goede verstandhouding en een gedeelde visie van Europa was het immers niet mogelijk geweest om de politieke mijlpalen van de afgelopen jaren te bereiken. De stichting is ook een kweekvijver voor vernieuwende educatieve projecten met een maatschappelijke impact en stimuleert nieuwe denkwijzen.  

De France Nederland Cultuurfonds steunt al twee grote programma’s van het Institut français NL:

Het France Nederland Cultuurfonds wordt bestuurd door een dynamische Raad van Bestuur, bestaande uit zeven vooraanstaande Nederlandse en Franse afgevaardigden:

De Raad van Bestuur van France Nederland Cultuurfonds samen met Mark Rutte en de ambassadeur van Nederland in Frankrijk.

  • Taco Dibbits – Voorzitter van de Raad van Bestuur, hoofddirecteur van het Rijksmuseum.
  • François Alabrune, Ambassadeur van Frankrijk in Nederland, ex-officio lid.
  • Jean-Jacques Aillagon, voormalig Frans minister van Cultuur, hoofddirecteur van de Pinault Collection. 
  • David Behar, directeur van het Institut français NL, ex-officio lid.
  • Annelies van der Pauw, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Stedelijk Museum Amsterdam. 
  • Grégoire Poux-Guillaume, CEO van AkzoNobel.
  • Corinne Vigreux, ondernemer en directeur, medeoprichter van TomTom. 

De Raad van Bestuur wordt ondersteund door een Raad van Advies die bestaat uit experts in het culturele en educatieve veld: Cathelijne Broers (directeur van het Cultuurfonds), Kristen van den Hul (directeur van DutchCulture), Friso Wijnen (directeur van BredaPhoto), Maaike Koffeman (Voorzitter van Platform Frans), Margot Dijkgraaf (literair criticus en auteur) en Sigrid van Aken (CEO van Novamedia). 

Als u contact wilt opnemen met de stichting, schrijf dan naar info@francenederlandcultuurfonds.nl of bezoek de website van het Cultuurfonds.