La Nuit de la francophonie 2022: Lang leve de francofonie!

Lang leve de francofonie: het Frans in al zijn kleuren! De avond van de francofonie geeft het woord aan Franstalige kunstenaars, om te praten over de diversiteit van de Franse taal.

Presentatie

Men hoort vaak dat de Franse taal wordt gesproken op 5 continenten en wel 300 miljoen sprekers telt; dit gegeven wordt vrolijk onthaald en gepresenteerd als blijk van dynamiek en mondiale expansie. Maar wat kunnen we hier nog meer over zeggen, naast de betekenis van deze constatering en de werkelijke plaats van de Franse taal in de levens van vele mensen? Wat voor soort Franse taal wordt er nou daadwerkelijk gebruikt, gesproken of geschreven? Praten alle Franstaligen op dezelfde manier Frans? Ervaren zij dezelfde francofonie? Is de Franse taal niet divers en uiteenlopend, gevarieerd, symfonisch en muzikaal? Is de Franse taal niet even divers als het palet van zijn sprekers? Wordt de Franse taal niet elke dag opnieuw uitgevonden door zijn sprekers, die op creatieve wijze de mogelijkheden van de taal naar hun hand zetten?

De Franstalige ambassades in Nederland organiseren een speciale avond in het kader van de maand van de Francofonie in maart, om de diversiteit en rijkdom van de Franse talen te bewonderen. Kunstenaars, schrijvers, filosofen en regisseurs uit de Franstalige wereld zijn uitgenodigd om te komen spreken over hun francofonie. Zij zullen de veelzijdigheid van de Franse taal laten zien aan ieder die geïnteresseerd is. Bij deze bent u uitgenodigd om deel te nemen aan “Lang leve de francofonie”.

Tijdens dit evenement zullen tevens de winnaars van de korte-filmwedstrijd voor scholieren “Dis-moi dix mots qui (d) étonnent” worden gepresenteerd.

À propos

De Franstalige diplomatieke vertegenwoordigers in Nederland organiseren jaarlijks een evenement om de francofonie te vieren en om de Franse taal en meertaligheid onder de aandacht te brengen.

Sprekers

Bruno Coppens
Belgische
cabaretier
Co Hoedeman
Nederlands-Canadese
regisseur
Jeanette den Toonder
Moderator
Alain Farah
Canadese
schrijver
Pablo Michellod alias Pablito
Zwitserse
slamdichter

Partners

  • Geïnitieerd door: Franstalige ambassades in Nederland
  • Gecoördineerd door: Institut français des Pays-Bas
  • Met steun van: Organisation internationale de la Francophonie, TV5 Monde
  • Visual: Gemaakt door de klas van mevrouw Hodoroaba – klassen van 6e en 3e van het Lycée Vincent-van-Gogh in Den Haag