La Nuit des Idées 2023 – Het nieuwe werken: altijd meer

Het Institut français NL brengt Franse en Nederlandse denkers samen rond het thema van 2023: “Het nieuwe werken: altijd meer ?”

Presentatie

La Nuit des idées is een door het Institut Français in 2016 ingesteld jaarlijks evenement om ideeën in verschillende landen, culturen en generaties op feestelijke wijze ter sprake te brengen. Elke Nacht biedt de mogelijkheid om aan de laatste ontwikkelingen in kennis en cultuur aandacht te besteden en een multidisciplinair gesprek over de belangrijkste thema’s van onze tijd aan te gaan.

De Nederlandse literatuurcriticus, literair journalist en debatleider Margot Dijkgraaf bevraagt Franstalige en Nederlandse denkers, kunstenaars en schrijvers over het versnellen of het verminderen; het groeien of het ontgroeien; meer of minder werken.

De vraag naar “meer” is een vraag naar de beperkingen waarmee we in het Antropogeen worden geconfronteerd, met de noodzaak om het op veel gebieden met “minder” te doen. Het idee van een “omkering van de polen”, die de mantra Less is more van de meesters van de Bauhaus-beweging zou overnemen, kan beangstigend zijn (afname van de groei, massaontslag…). Maar deze dialectiek van meer en minder stelt ons in staat te bespreken wat ons ertoe kan brengen “beter” te leven, niet langer uitsluitend in een zoektocht naar productiviteit en efficiency, maar in een zoektocht naar betekenis, een behoefte om het leven te herdefiniëren.

Over

La Nuit des idées is een door het Institut Français in 2016 ingesteld jaarlijks evenement om ideeën in verschillende landen, culturen en generaties op feestelijke wijze ter sprake te brengen. Elke Nacht biedt de mogelijkheid om aan de laatste ontwikkelingen in kennis en cultuur aandacht te besteden en een multidisciplinair gesprek over de belangrijkste thema’s van onze tijd aan te gaan.


Partners

  • Geïnitieerd door: Institut français à Paris
  • Georganiseerd door: Institut français NL
  • In samenwerking met: OBA en NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences)