Peinture française

Lezing: De Franse Revolutie: de stempel van 1789 op de Franse samenleving

Schuif aan bij een interessante lezing in het Frans over de Franse revolutie en de sporen van 1789, door Pierre de Saint-Phalle.

Presentatie

Lezing in het Frans, gegeven door Pierre de Saint-Phalle, PhD.

“1789 heeft de Franse samenleving, instellingen en politieke ideeën ingrijpend veranderd. 1830, 1848 en 1871 zijn als opeenvolgende politieke explosies, het resultaat van een lont aangestoken door 1789. “Liberté, Égalité, Fraternité” (Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap) heeft misschien een wat ouderwetse charme, maar deze woorden beschrijven een programma en krachtige eisen binnen een maatschappij van orde en, toen al, van klassen.

Het doel van deze lezing is om de sporen van 1789 te beschrijven die nog steeds zichtbaar zijn, sporen zonder welke het moeilijk is om de eigenheid van Frankrijk te begrijpen. 1789 was van een dusdanige omvang dat onderzoek en debat over het onderwerp nooit zijn opgehouden. Politieke ideeën en instellingen zijn niet eenvoudig te benaderen; we gebruiken en bespreken ze elke dag. Om 1789 te begrijpen, moeten we een stap opzijzetten, het natuurlijke en vanzelfsprekende karakter van veel van onze ideeën en instellingen loslaten. Wetgeving, sociale relaties, politieke horizonnen: 1789 lijkt alles te hebben hervormd. Maar sommige van haar projecten zijn geboren onder het Ancien Régime, terwijl andere onvoltooid en misschien wel onbereikbaar blijven.”

Over

Deze activiteiten zijn toegankelijk voor alle personen die hun mondelinge vaardigheden verder willen ontwikkelen, hun woordenschat willen verrijken en hun kennis van de Franssprekende culturen willen verdiepen.

Spreker

Pierre de Saint-Phalle is een docent-onderzoeker met een doctoraat in politieke wetenschappen en filosofie van de Universiteit van Lausanne en de Universiteit Paris-I Panthéon Sorbonne. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op staatsschulden, de geschiedenis ervan en vroegere en huidige debatten over het onderwerp. Hij publiceerde onlangs Normes et Valeurs de la dette (1787-1791) une institution sociale, politique et financière, Éditions Classiques Garnier en coördineerde het speciale nummer “Annuler la dette publique ?” voor de Revue Européenne des Sciences Sociales (https://journals.openedition.org/ress/8339 full text).

Informatie

  • Datum : Dinsdag 13 februari 2024 van 19:00 tot 20:30.
  • Locatie : Expositiezaal – Harmoniegebouw, Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 – Rijksuniversiteit Groningen
  • Stad : Groningen
  • Voertaal : Frans
  • Entree : Gratis

Partners

  • Georganiseerd door : Institut français NL
  • In samenwerking met : Rijksuniversiteit Groningen