Voltaire-lezing 2023: De democratie als volkstuin met Joëlle Zask

De Voltaire-lezing 2023 wordt uitgesproken door dr. Joëlle Zask, onderzoeker in de sociale en politieke filosofie aan de universiteit van Aix-Marseille. Haar lezing draait rond de vraag hoe innovatieve vormen van participatiedemocratie het proces van energietransitie en verduurzaming kunnen stuwen.

Presentatie

De volkstuin (een gemeenschappelijk terrein, verdeeld in individuele percelen) bestaat sinds jaar en dag, op elke schaal en overal. In zijn combinatie van het communale en persoonlijke, lijkt hij emblematisch voor de democratie. In de Voltaire-lezing van dit jaar verkent de Franse filosoof Joëlle Zask de volkstuin als innovatieve vorm van gemeenschapsdenken in de context van de ecologische transitie.

Over de sprekers

Joëlle Zask is een Franse filosoof en vertaler, gespecialiseerd in politieke filosofie en pragmatisme. Ze doceert aan de Université Aix-Marseille. Van haar hand verschenen onder meer La Démocratie aux champs (2016), Quand la forêt brûle. Penser la nouvelle catastrophe écologique (2019) en Écologie et démocratie (2022).

Niek Pas (moderator) is historicus, gespecialiseerd in de Franse contemporaine geschiedenis. Hij is als universitair docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Over het event

De Voltaire-lezing is een aantal jaren geleden ingesteld vanuit de gedachte dat het maatschappelijke debat in Nederland te eenzijdig wordt bepaald door denkers en visies die uit de Engelstalige wereld afkomstig zijn. Daarom nodigt Platform Frans periodiek een vooraanstaand intellectueel uit de Frans­talige wereld uit die nieuwe, frisse perspectieven kan bieden op een actueel onderwerp.

Informations

  • Date : 01 décembre 2023 à 17h
  • Ville : Amsterdam
  • Lieu : SPUI25

Partners

  • Georganiseerd door : Platform Frans
  • In samenwerking met : Institut français NL, SPUI25