Voor een ander Europa: de State of European Literature 2022 met Alain Mabanckou

The State of European Literature is een jaarlijkse lezing gehouden door een auteur met internationale bekendheid, over de staat van literatuur en Europa vanuit een literair perspectief.

Presentatie van de editie

Op 16 juni 2022 zal tijdens de 3e editie van The State of European Literature de internationaal bekende schrijver Alain Mabanckou aanwezig zijn. De lezing getiteld ‘Voor een ander Europa’ wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam, met steun van het Institut Français NL. De lezing zal in het Frans worden gehouden en er zal Engelse en Nederlandse ondertiteling aanwezig zijn.

Alain Mabanckou is een Frans-Congolese auteur, romanschrijver, essayist en dichter, wiens werken in bijna 20 talen zijn vertaald. Daarnaast is hij docent Francofone literatuur aan de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA), en ontving hij de Prix Renaudot voor zijn roman Mémoires de porc-épic (2006). Hij is tevens twee keer genomineerd voor de International Booker Prize, voor zijn gehele oeuvre in 2015 en vervolgens voor zijn roman Petit Piment (2015) in 2017. De colleges die hij gaf aan het Collège de France, waar hij tijdens het academisch jaar 2015-2016 voorzitter was van de Création artistique, zijn verzameld onder de titel Acht lessen over Afrika (Huit leçons sur l’Afrique). Alain Mabanckou is geboren en getogen in Pointe-Noire, de Democratische Republiek Congo, en zal tijdens zijn lezing verbanden leggen tussen Afrika en Europa, de rol van koloniaal erfgoed bespreken en de kracht van literaire verbeelding aanhalen. De lezing van Alain Mabanckou zal worden opgevolgd door een korte nabespreking van Judith Jansma. Docent Europese Literatuur en Cultuur aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Zij doet onderzoek naar de receptie van controversiële werken in onze gepolariseerde samenlevingen.

Over het evenement

The State of European Literature is een jaarlijkse lezing gehouden door een auteur met internationale bekendheid, over de staat van literatuur en Europa vanuit een literair perspectief.

De Europese talen blijven vandaag de dag verhalen schrijven en vertellen over het Europese continent, zijn inwoners, zijn buren en zijn veranderende positie in het heden, het verleden en de toekomst. In het kader van politieke polarisatie en controverse op het continent, zouden we ons meer dan ooit moeten wenden tot de waarheden die de literatuur ons te bieden heeft, evenals de kracht en precisie van poëzie. Het doel van de lezing over de State of European Literature is om ons bewust te laten worden van de cruciale rol die de waarden van literatuur en cultuur spelen in de toekomstige staat van Europa. Deze waarden zijn (in willekeurige volgorde): nieuwsgierigheid, reflectie, een kritische houding, vertalingen, welsprekendheid, traditie en innovatie.

The State of European Literature wordt georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en SPUI25, met steun van het ACES (Amsterdam Centre for European Studies), OSL (Onderzoeksschool Literatuurwetenschap) en het Institut Français NL.

Sprekers

Alain Mabanckou
Schrijver
Judith Jansma
Docent aan de Rijksuniversiteit van Groningen

Partners

  • Georganiseerd door: Université d’Amsterdam en Spui 25
  • In samenwerking met: IFNL, ACES (Amsterdam Centre for European Studies), OSL (Onderzoeksschool Literatuurwetenschap)