Presentatie
Sinds 2001 kregen al meer dan 250 studenten van alle Nederlandse hogeronderwijsinstellingen de kans om in Frankrijk te studeren of een onderzoeksstage te lopen dankzij de France Excellence-beurzen van het Institut français NL. Deze studenten zijn ondergebracht bij instellingen die bekend staan om de hoge kwaliteit van hun onderwijs en hebben zo hun vooropleiding in verschillende disciplines kunnen verfijnen.
De France Excellence Van Dongen beurzen zijn bestemd voor studenten met een serieus, coherent en gemotiveerd plan om in Frankrijk kunst en design te studeren. Daarom is het essentieel om je goed in te lezen op de webpagina Studeren in Frankrijk voordat je een beurs aanvraagt.
Waarom een kunstopleiding volgen in Frankrijk?
Frankrijk, een internationale standaard op het gebied van kunst en cultuur, is altijd in staat geweest om creatieve excellentie te behouden en te koesteren in alle kunstvormen: beeldende kunst en design, architectuur en landschap, podiumkunsten, audiovisuele kunst en film.
Deze unieke positie wordt onderstreept door een sterke kunsttraditie, weerspiegeld in zowel de toegang tot kunst en cultuur als in het netwerk van instellingen die een breed scala aan kunstopleidingen aanbieden.
Bij veel instellingen in Frankrijk kun je een studierichting, graad en opleiding kiezen passend bij elk individueel studieproject.
Het Franse hoger onderwijssysteem maakt geen onderscheid tussen HBO en universiteit. HBO-studenten kunnen ook voor deze beurs in aanmerking komen.
Welke hogeronderwijsinstellingen bieden kunstopleidingen aan?
- Openbare scholen: De 99 hogeronderwijsinstellingen van het Ministerie van Cultuur bieden gespecialiseerde opleidingen in beeldende kunsten, architectuur en landschap, podiumkunsten, audiovisuele kunsten en film.
- Openbare universiteiten: De hogeronderwijsinstellingen beheerd door het Ministerie van Hoger Onderwijs en Onderzoek bieden drie belangrijke kunstopleidingen aan: podiumkunsten (cursussen filmanalyse, geschiedenis van het regisseren, enz.), beeldende kunsten (kunstgeschiedenis, analyse van kunstwerken, esthetica, enz.) en kunstgeschiedenis (geschiedenis van het creëren van kunst, schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, enz.)
- Particuliere scholen: Tal van, soms dure, particuliere scholen bieden opleidingen in kunst en design aan en reiken schooldiploma’s uit. Sommige cursussen zijn geregistreerd bij het Répertoire national de certification professionnelle (RNCP).
- Consulaire scholen: Kamers van koophandel en nijverheid bieden opleidingen aan via hun netwerk van vooraanstaande bedrijfs- en vakscholen, waaronder École Gobelins en École supérieure de design des Landes.
Welke specialistische kunstopleidingen worden aangeboden door hogeronderwijsinstellingen?
Architectuur en landschap
Aantal studenten: 18.900
Scholen: 20 nationale hogescholen voor architectuur (ENSA) en de École de Chaillot (opleidingsafdeling van de Cité de l’architecture et du patrimoine)
Belangrijkste diploma’s:
- Bac +3: Diplôme d’études en architecture (DEEA), verleent de graad van licentiaat (bachelordiploma)
- Bac +5: Diplôme d’État d’architecte (DEA), verleent de graad van master; Diplôme d’État de paysagiste, verleent de graad van master
- Bac +6: Habilitation à l’exercice de la maîtrise en son nom propre (HMOMP) (kwalificatie voor het uitoefenen van het beroep van meester in eigen naam).
- Bac +7: dubbeldiploma architectuur en ingenieurswetenschappen, verleent de graad van master
- Post-masterdiploma’s: Diplômes de spécialisation et d’approfondissement en architecture (DSA); Diplômes propres aux écoles d’architecture (DPEA)
- Bac +8: Doctoraat in architectuur
Meer informatie over de écoles nationales supérieures d’architecture et de paysage
Kunst en design
Aantal studenten: 11.400
Scholen: 44 hogescholen kunst en design (10 nationale openbare instellingen en 34 lokale scholen of verenigingen)
Belangrijkste diploma’s:
- Bac +3: Diplôme national d’art (DNA), verleent de graad van bachelordiploma
- Bac +5: Diplôme national supérieur d’expression plastique (DNSEP), verleent de graad van master; schooldiploma’s (École nationale supérieure des arts décoratifs in Parijs ENSAD, École nationale supérieure des beaux-arts in Parijs ENSBA, École nationale supérieure de la photographie à Arles ENSP, Le Fresnoy à Tourcoing, École nationale supérieure de la création industrielle in Parijs ENSCI-Les Ateliers), verleent de graad van master.
- Post-master in kunst en design: Post-masterdiploma’s; diploma’s voor gevorderd onderzoek in kunst of design
- Bac +8: Doctoraatsprogramma in samenwerking met een universiteit
Meer informatie op l’Association nationale des écoles d’art et de design (ANdEA).
Podiumkunsten
Aantal studenten: 3800
Scholen: 33 instellingen voor hoger onderwijs: 7 conservatoria in theater; 7 opleidingen in muziek en dans; 1 opleiding in muziek, dans en drama; 3 opleidingen in dans; 4 in circus; 10 in theater; 1 in poppenspel
Belangrijkste diploma’s:
- Bac +3: Diplômes d’État (DE) in docent muziek, dans, theater, circus; Diplôme national supérieur professionnel (DNSP) d’artiste-interprète (musicus, acteur, danser, circusartiest, acteur-poppenspeler), uitgereikt in combinatie met een universitair diploma
- Bac +5: Diploma’s van de Conservatoires National Supérieurs de Musique et de Danse in Parijs en Lyon, die de graad van Master verlenen; Certificats d’Aptitude (CA) voor het lesgeven in muziek, dans en drama en voor het leiden van artistieke onderwijsinstellingen
- Bac +8: Doctoraatscyclus in samenwerking met een universiteit
Meer informatie over opleidingen in podiumkunsten.
Audiovisuele media en film
Aantal studenten: 340
Scholen: La Fémis (nationale hogeschool voor beeld- en geluidseducatie) en INA Campus (school van het Institut national de l’audiovisuel)
Belangrijkste diploma’s:
- Bac +3: Diploma’s van INA Campus: geluidstechniek, multimedia documentalist, motion design – geanimeerd grafisch ontwerp
- Bac +5: Diploma’s van INA Campus: audiovisuele productie, met een masterdiploma; audiovisueel erfgoed, met een masterdiploma; diploma’s van La Fémis (scenarioschrijven; met een masterdiploma; distributie-exploitatie; productie; regie; scenario; beeld; geluid; montage; decorontwerp)
- Bac +6: Diploma La Fémis (schrijven en creëren van series)
- Bac +8: Doctoraatscyclus in samenwerking met een universiteit (La Fémis)
Selectiecriteria
- Studenten dienen in het bezit te zijn van een Nederlands bachelordiploma en moeten ingeschreven staan aan een Nederlandse hogeronderwijsinstelling of recent een bachelordiploma hebben behaald.
- Alle nationaliteiten komen in aanmerking, met uitzondering van studenten met de Franse nationaliteit.
- Beheersing van de Franse taal is niet verplicht, maar wordt beoordeeld aan de hand van de gekozen opleiding (verplichte stage, etc.) en de instructietaal.
Alleen aanvragers die nog niet in Frankrijk zijn, komen in aanmerking. Aanvragers die al aan een Franse kunstacademie studeren, komen niet in aanmerking.
Voordelen
- Maandelijkse toelage van €860 per maand gedurende tien maanden (september 2025-juni 2026);
- Diverse voordelen gekoppeld aan de status van Franse beurshouder (hulp bij huisvesting, studentenleven, etc.);
- Reiskostenvergoeding voor retour Nederland-Frankrijk;
- Voorrang bij de toegang tot studentenkamers van het Nederlands College in Parijs;
- Toegang als lid van het France Alumni netwerk https://www.francealumni.fr/en/.
Toekenning van de beurs
Het is de verantwoordelijkheid van de aanvrager om alle nodige regelingen te treffen met de gekozen Franse hogeronderwijsinstelling. Aangezien de deadlines voor inschrijving en administratie per instelling verschillen, wordt aanvragers dringend geadviseerd niet te wachten met contact opnemen tot de beurzen zijn toegekend.
Studenten die zich willen inschrijven voor een kunstopleiding worden verzocht het CampusArt platform te bezoeken, dat internationale studenten helpt bij het aanmelden voor kunstopleidingen. Kijk op onze pagina Studeren in Frankrijk voor meer informatie.
De definitieve toekenning van de beurs gaat pas in nadat de geselecteerde aanvrager is geaccepteerd door een van de vooraf geselecteerde Franse instellingen. De toekenning van een beurs betekent niet dat de kandidaat is geaccepteerd door de betreffende instelling en is ook geen vervanging hiervan.
De France Excellence Van Dongen beurzen zijn niet combineerbaar met andere beurzen van de Franse overheid, het Agence universitaire de la Francophonie (AUF) of het Erasmus+ programma.
De geselecteerde kandidaten zijn verplicht de opleiding te volgen waarvoor de beurs is toegekend. Ze verklaren het Institut français NL regelmatig op de hoogte te houden van het verloop van hun verblijf en bij terugkomst deel te nemen aan activiteiten die worden georganiseerd rond de mobiliteitsbeurzen en het netwerk France Alumni Nederland.
Aanmelding
Sollicitaties moeten per e-mail worden gestuurd naar culture@institutfrancais.nl. Het sollicitatiedossier moet het volgende bevatten:
- Een CV met foto.
- Een portfolio met jouw meest recente kunstprojecten.
- Een motivatiebrief waarin wordt uitgelegd hoe het studieproject in Frankrijk past in de academische en professionele carrière van de student.
- Een kopie van de universitaire diploma’s en cijferlijsten.
- Een aanbevelingsbrief van een docent of deskundige.
- Een bewijs van inschrijving of acceptatie als je al contact hebt gelegd met of geaccepteerd bent door een Franse hogeronderwijsinstelling.
Kandidaten op de shortlist presenteren hun projecten in de vorm van een pitch aan een jury bij het Institut français NL in op de Franse ambassade in Den Haag.
Kalender
- Informatie webinar over onze studiebeursprogramma’s: 19 maart 2025. Schrijf je in.
- Uiterste datum aanvraag: 30 april 2025
- Presentatie voor een jury: begin mei 2025
- Bekendmaking laureaten: medio mei 2025
- Laureatenavond: 30 juni 2025 in de Franse Resdientie in Den Haag
Contact
Eva Monnier
Cultureel attaché adjointe
eva.monnier@institutfrancais.nl
Partners
- Opgericht door: Campus France; Ministerie van Hoger onderwijs, Onderzoek en Innovatie; Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken
- Gecoördineerd door: Institut français NL
- In samenwerking met : collège néerlandais




