Het TU Delft-Frankrijk-Initiatief: bijdrage van de Frans-Nederlandse wetenschappelijke samenwerking aan de ecologische en digitale transitie

Dit initiatief werd in april 2023 aangekondigd tijdens het Nederlands staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron. Het draagt bij aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen om de luchtvaart schoner, stiller en zuiniger te maken.

Over

Hoewel de bilaterale relatie tussen Frankrijk en Nederland zich de afgelopen vijf jaar in politiek en economisch opzicht zeer snel heeft ontwikkeld, blijft de wetenschappelijke en academische samenwerking tussen Nederland en Frankrijk zeer beperkt, ondanks het onmiskenbare potentieel en de belangstelling van betrokken partijen aan beide zijden. 

In navolging van de fondsen die Frankrijk heeft ontwikkeld in samenwerking met Amerikaanse universiteiten, heeft het TU Delft-Frankrijk-Initiatief, een unicum in Europa, tot doel om  op korte termijn de O&O-dimensie te versterken van cruciale sectoren op het gebied van ecologische en digitale transitie die centraal staan in de bilaterale relatie. Het steunt het behoud van de technologische soevereiniteit van Europa op het gebied van toonaangevende hightech door een belangrijke bijdrage te leveren aan de productie van kennis en de opleiding en werving van nieuw talent. 

Tijdens het staatsbezoek van president Macron aan Nederland op 11 en 12 april 2023 werd dit initiatief officieel gelanceerd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de wetenschap, met deelname van minister Retailleau, haar ambtgenoot minister Dijkgraaf en Ben Smith, CEO van Air France-KLM Group.

Dit programma ondersteunt ambitieuze gezamenlijke onderzoeksprojecten tussen de TU Delft – een van Europa’s meest gerenommeerde technische universiteiten, met name op het gebied van luchtvaart – en vooraanstaande Franse academische en onderzoeksinstellingen en stimuleert de mobiliteit van studenten en onderzoekers. Door dit initiatief te steunen, krijgen bedrijven in beide landen de kans om partners te worden en toegang te krijgen tot onderzoeksresultaten en veelbelovend talent. In oktober 2023 werd de Air France-KLM groep, een iconische onderneming in de bilaterale relatie en de belangrijkste partner van deelnemende ondernemingen, partner in het initiatief.

De eerste fase (2023-2026) is gewijd aan luchtvaarttechniek en richt zich op drie belangrijke innovatiegebieden die specifiek zijn voor deze sectoren: groene brandstoffen (waterstof en SAF), materialen, voortstuwing en baanoptimalisatie. Het proefproject op het gebied van luchtvaarttechniek tussen ISAE-SUPAERO en de TU Delft, dat in september 2023 van start gaat, is bedoeld om op de lange termijn interdisciplinair en gezamenlijk werk tussen de twee instituten te ontwikkelen door middel van medefinanciering van scripties onder gezamenlijke begeleiding.

Praktische informatie

  • In de foto : M François Alabrune, Mme Sylvie Retailleau, Mme Ena Voûte, M Robbert Dijkgraaf

Partners

Contact

Jean-Jacques Pierrat
jj.pierrat@institutfrancais.nl

Open call ‘Sustainable Aviation’ is gelanceerd

Deadline: 1 oktober 2024