Onze missie

Het Institut français NL is een Frans instituut dat zich inzet voor culturele samenwerking in en met Nederland.

  • Het bevorderen van meertaligheid en het leren van de Franse taal in Nederland
  • Het mogelijk maken van Frans-Nederlandse uitwisselingen en partnerschappen op het gebied van kunst, onderzoek, onderwijs, de Franse taal en ideeën.
  • Het begeleiden van professionals uit de cultuur-, onderzoeks- en onderwijssector bij hun ontwikkeling in Frankrijk en Nederland.
  • Het organiseren van evenementen om mensen uit Europese landen in gesprek te brengen over actuele thema’s.

Het bevorderen van meertaligheid en het leren van de Franse taal in Nederland

Het Institut français des Pays-Bas streeft ernaar om zo veel mogelijk leerlingen in het basis, middelbaar en hoger onderwijs kennis te laten maken met de Franse taal.

We verzorgen in heel Nederland de officiële diploma’s als bewijs van de Franse taalkennis. Daarnaast bieden we cursussen Frans, educatieve workshops voor cursisten Frans en lesmaterialen voor docenten Frans.

Uitwisselingen en partnerschappen tussen Frankrijk en Nederland mogelijk maken

We bevorderen de ontwikkeling van uitwisselingen en partnerschappen op het gebied van kunst, onderzoek, onderwijs, de Franse taal en ideeën.

We bieden programma’s ter ondersteuning van Nederlandse partijen die culturele, wetenschappelijke of educatieve projecten of projecten met Franstalige partijen willen ontwikkelen. Daarnaast bieden we studenten, pas afgestudeerden en onderzoekers de mogelijkheid om deel te nemen aan uitwisselingsprogramma’s tussen Frankrijk en Nederland. Tot slot verzorgen we vakinhoudelijke opleidingen voor docenten Frans.

Professionals begeleiden bij hun ontwikkeling in Frankrijk en Nederland

We beschikken over een expertise op het gebied van culturele samenwerking en een groot internationaal netwerk dat onder andere bestaat uit het Institut Français, Campus France, France Éducation en de Alliance Française.

Hiermee hebben we alles in huis om Franse en Nederlandse professionals uit de cultuur- en literatuurwereld, onderzoek en het onderwijs te adviseren, in contact te brengen en te begeleiden bij hun zoektocht naar partnerschappen en hun aanmelding voor projecten. Zo smeden we duurzame banden tussen deze talenten en beide landen.

Evenementen organiseren om mensen uit beide landen in gesprek te brengen over actuele thema’s

We willen graag stimuleren dat mensen uit Europese landen, en dan met name Frankrijk en Nederland, met elkaar in gesprek gaan en ideeën uitwisselen over maatschappelijke thema’s, van duurzame ontwikkeling tot taaldiversiteit.

Daarom organiseren we, in samenwerking met gerenommeerde Nederlandse instellingen, evenementen die aansluiten bij de actuele Frans-Nederlandse culturele ontwikkelingen.