Serie van 3 webinars over onderwijs van vroeg Frans 

Over

Het Institut français NL biedt een serie van drie webinars aan over het onderwijs van vroeg Frans. Deze webinars zijn in de eerste plaats bedoeld voor docenten FLE (Frans als vreemde taal) die werkzaam zijn op basisscholen en in kinderklassen van de Alliances Françaises in Nederland. Ze kunnen ook geschikt zijn voor docenten van de eerste  klassen van het voortgezet onderwijs. 

De 3 thema’s zijn: 

  • Muziek 
  • Ontsnappingsspelletjes
  • De Franstalige wereld 

Inschrijven voor de webinars is gratis. Inschrijven is verplicht via onderstaande links. De trainingen worden geleid door Eugénie Blaise. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: jf.rochard@institutfrancais.nl

Webinar 1- Muziek gebruiken in de FLE-klas vroeg Frans

Datum: dinsdag 10 oktober 2023, 16.30 uur-18.00 uur.   

Link om in te schrijven voor Webinar 1

Muziek is een essentieel onderdeel van de lessen voor kinderen: luisteren, dansen, zingen, maar ook onthouden, communiceren, de taal hergebruiken en plezier maken. Dit webinar presenteert pedagogische activiteiten voor de FLE-klas vroeg Frans met behulp van muziek en liedjes. Net als bij de andere webinars zullen cursisten in kleine groepjes werken om activiteiten te bedenken. Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van een Digipad met hulpmiddelen.

Webinar 2 – Organiseren van ontsnappingsspelletjes in de FLE-klas vroeg Frans 

Datum: dinsdag 7 november 2023, 16.30 uur-18.00 uur

Link om je in te schrijven voor Webinar 2

Spelen is een hoeksteen van het proces waarin kinderen een taal leren. Door deel te nemen aan een ontsnappingsspel werken kinderen samen om een raadsel op te lossen: de beginsituatie is Franstalig, net als alle stapsgewijze activiteiten. De kinderen hebben samen plezier en leren begrippen die betrekking hebben op de verschillende fasen van het spel. De beginsituatie wordt verbeeld in een interculturele dynamiek die hen meeneemt op reis en een andere cultuur laat ontdekken. Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van een Digipad met hulpmiddelen.

Webinar 3- Het vieren van de Franstalige wereld in de FLE-klas vroeg Frans 

Datum: dinsdag 5 december 2023, 16.30 uur-18.00 uur 

Link om je in te schrijven voor Webinar 3

In dit webinar worden leermiddelen en activiteiten gepresenteerd ter voorbereiding van de EFL-klassen vroeg Frans in maart. Meerdere onderwerpen komen aan bod: cultuur, sport, het dagelijks leven van kinderen, spelletjes, enz. Deelnemers werken in kleine groepen aan specifieke activiteiten en breiden het thema uit tot een lesproject in de klas. Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van een Digipad met hulpmiddelen.

Extra informatie

  • Georganiseerd door : Institut français NL
  • Foto 1 : ©Jean-Michel Basquiat, Trumpet, 1984
  • Foto 2 : ©Angélique Stehli, Pink Cells, 2013-2017
  • Foto 3 : ©Sylvette Galmiche, La Fabuloserie