#2 · Heeft democratie propaganda nodig ?

A MIRROR FOR EUROPE
Reeks · 14 & 19 mei 2022
Debat
19 mei 2022 · 20H
De Balie · Amsterdam

Kan de Europese Unie politiek worden zonder een sterke visuele identiteit?

Presentatie

De evenementenreeks Un miroir pour l’Europe zal eindigen met een groot debat over de smaak van Europa en de politieke betekenis van deze esthetische en emotionele dimensie voor de bewerkstelliging van het Europese project. Met als uitgangspunt een bijzonder actueel en gevoelig vraagstuk: “Heeft de democratie propaganda nodig?”. Verschillende Europese persoonlijkheden zullen zich buigen over deze kwestie en kenmerkende initiatieven presenteren die zij hebben ontwikkeld: Rem Koolhaas voor The Image of Europe (OMA/AMO), Emmanuel Tibloux voor Eurofabrique en Alice Twemlow, lid van de groep d’experts Le nouveau visage de l’Euro van de Europese Centrale Bank.

Over het reeks

In het kader van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie organiseert het Institut français NL, in samenwerking met de Balie, Arminius en de European Cultural Foundation, een serie debatten en voorstellingen met als doel om een nieuw beeld van Europa te schetsen. Wat wordt in Europa als “goede” en “slechte” smaak beschouwd? Moet Europa slechts gedefinieerd worden door esthetiek? Wat kunnen we leren over onze identiteit aan de hand van alledaagse voorwerpen en zogenaamde “kitscherige” of populaire tradities, zoals het bekende Eurovisiesongfestival? En hoe kunnen we de terughoudende opstelling van de EU verklaren ten opzichte van gewaagde esthetische statements? Wordt Europa visueel sprakeloos, zoals de Nederlandse architect Rem Koolhaas ooit zei?

Sprekers

Rem Koolhaas
Architect
Oprichter van OMAEmmanuel Tibloux
Directeur van de Ecole nationale supérieure des Arts Décoratifs
Mede-oprichter van Eurofabrique
Luuk van Middelaar
Historicus, politiek filosoof en hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen aan de Universiteit Leiden

Moderator

Mirthe Frese
Alice Twemlow
Designhistoricus en hoogleraar aan de UvA en KABK
Lid van de adviesgroep van de ECB over de nieuwe thema’s van de euro
Flavia Kleiner
Politiek activist

Ian Buruma
Journalist en publicist

Partners

  • Geïnitieerd door: Institut français NL
  • Georganiseerd door: De Balie ; European Cultural Foundation
  • Met de steun van: Frans voorzitterschap van de Europese Unie