#1 · Eurovisie 2022: Wie krijgt de twaalf punten, en waarom?

A MIRROR FOR EUROPE
Reeks · 14 en 19 mei 2022
Debat en voorstelling · 14 mei 2022 · 20H
De Balie · Amsterdam

Tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival zullen wij praten over wat er schuilgaat achter de glitter en glamour van dit Europese evenement.

Presentatie

Het Eurovisiesongfestival is het grootste popmuziekevenement ter wereld en een van de best bekeken televisieprogramma’s in Europa, al sinds de oprichting in 1956.

Door de jaren heen heeft het festival zich ontwikkeld als een platform waar landen zichzelf presenteren en elkaar observeren voor een pan-Europees publiek, aan de hand van dezelfde nationale criteria.  

Dit belangrijke moment voor Europese gemeenschapsvorming is het toonbeeld van extravagantie en geeft een unieke en wezenlijke smaak aan de Europese ziel. Bovendien heeft het Songfestival in 1998 de weg vrijgemaakt voor de overwinning van de allereerste transgenderartiest, Dana International.

Kijk samen met ons de finale van het Songfestival op 14 mei en ontdek welk land de meeste punten krijgt. De avond zal worden geopend met een debat tussen Europese experts en artiesten over de rol van het Eurovisiesongfestival en de erkenning van LGBTQ+-rechten.

Over het reeks

In het kader van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie organiseert het Institut français NL, in samenwerking met de Balie, Arminius en de European Cultural Foundation, een serie debatten en voorstellingen met als doel om een nieuw beeld van Europa te schetsen. Wat wordt in Europa als “goede” en “slechte” smaak beschouwd? Moet Europa slechts gedefinieerd worden door esthetiek? Wat kunnen we leren over onze identiteit aan de hand van alledaagse voorwerpen en zogenaamde “kitscherige” of populaire tradities, zoals het bekende Eurovisiesongfestival? En hoe kunnen we de terughoudende opstelling van de EU verklaren ten opzichte van gewaagde esthetische statements? Wordt Europa visueel sprakeloos, zoals de Nederlandse architect Rem Koolhaas ooit zei?

Sprekers

Tiina Rosenberg
Hoogleraar theater en performance studies aan de universiteit van Stockholm
Ariah Lester
Multidisciplinair kunstenaar
Franky Gogo
Multidisciplinair kunstenaar

Moderator

Isabel Sheridan
Dean Vuletic
Historicus, specialist in de geschiedenis van Eurovisie Song Contest
Jenys
Multidisciplinair kunstenaar

Partners

  • Geïnitieerd door: Institut Français des Pays-Bas
  • Georganiseerd door: De Balie ; European Cultural Foundation
  • Met de steun van: Frans voorzitterschap van de Europese Unie