Monde et poupées

Lezing : Is de groei van de bevolking duurzaam?

Presentatie

Door Dr. Adrien Remund

Het is inmiddels een jaar geleden dat de wereldbevolking de symbolische grens van 8 miljard mensen heeft gepasseerd. Volgens de Verenigde Naties zal deze groei zich de komende decennia voortzetten en in 2080 een piek bereiken van ongeveer 10,5 miljard mensen. Deze ontwikkeling zal echter zeer verschillende vormen aannemen over de hele wereld, wat even gevarieerde als complexe uitdagingen met zich meebrengt voor de maatschappij in de 21e eeuw. Waar komt deze groei vandaan? Is het onvermijdelijk? Welke problemen, maar vooral ook welke kansen brengt het met zich mee? De lezing behandelt deze vragen aan de hand van voorbeelden uit de Franstalige wereld in Europa en Afrika.

Over

Deze activiteiten zijn toegankelijk voor alle personen die hun mondelinge vaardigheden verder willen ontwikkelen, hun woordenschat willen verrijken en hun kennis van de Franssprekende culturen willen verdiepen.

Spreker

Adrien Remund is assistent-professor bij de afdeling demografie van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Nadat hij promoveerde aan de Universiteit van Genève op een proefschrift over oversterfte onder jongvolwassenen, deed hij onderzoek naar verschillende demografische onderwerpen zoals gezonde levensverwachting, sterfteverschillen tussen migranten en autochtonen, historische en hedendaagse migratie en de demografische transitie in Sub-Sahara Afrika. Na een postdoctoraal verblijf aan het Institut national d’études démographiques in Parijs is hij sinds september 2018 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn onderzoek voortzet en lesgeeft in de Master Population Studies.

Partenaires

  • Organisé par : Institut français NL
  • En partenariat avec : Université de Groningue