IFcinéma: vertoningen van de Franse film “L’Atalante” in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam

(Her)ontdek de Franse film “L’Atalante ” van Jean Vigo geprogrammeerd in november 2023 in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam, met steun van IFcinéma.

Van klassieke films tot recente releases, het IFcinéma platform biedt filmprofessionals en leraren het beste van de Franse cinema in al zijn diversiteit.

Het Institut français NL werkt samen met Filmtheater De Uitkijk, en ondersteunt de vertoningen van de film L’Atalante van Jean Vigo op 5, 12, 19 en 26 november 2023 in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam.

L’Atalante van Jean Vigo (1934)

Jean, kapitein van een binnenschip, en Juliette zijn net getrouwd. Ze besluiten aan boord van Jean’s schip L’Atalante te gaan wonen, dat over de Seine onderweg is naar Parijs. Juliette voelt zich niet helemaal thuis aan boord. Ze verveelt zich en Jean’s excentrieke dekknecht Papa Jules geeft haar een onbehaaglijk gevoel. Eenmaal aangekomen in Parijs wil Juliette niets liever dan het nachtleven ontdekken, maar wanneer ze stiekem van boord gaat licht Jean het anker van zijn schip en vertrekt zonder haar.

In de handen van de veel te jong gestorven regisseur Jean Vigo krijgt een op het eerste oog simpel liefdesverhaal een sfeer mee die weinig films (ervoor en erna) hebben weten te bereiken. Met een mix van poëtisch-realistische en surrealistische beelden wordt het alledaagse bestaan verheven tot iets groters. Hoewel de film ten tijde van uitkomst als flop beschouwd werd, prijkt deze inmiddels hoog op vele lijsten van de beste films aller tijden.

Vertoningen in Filmtheater De Uitkijk:

  • 5 november 2023 om 21:00
  • 12 november 2023 om 21:00
  • 19 november 2023 om 21:00
  • 26 november 2023 om 21:00

Informatie