EUNIC Netherlands: Franse kunstenaar Ouassila Arras op Europa’s Finest Hours 2024 

Het Institut français NL nodigt de Franse kunstenaar Ouassila Arra uit om deel te nemen aan Europe’s Finest Hours, georganiseerd door EUNIC Nederland op 5 juni 2024 ter gelegenheid van de Europese verkiezingen.

Presentatie van de editie

Geen politieke monologen als voorproefje op de verkiezingen van de volgende dag, maar Europese verhalen verteld door kunstenaars, films en performers. Samen met organisaties uit heel Europa organiseren wij een dag waarop je mensen en thema’s leert kennen uit alle verschillende landen waaruit de EU bestaat. Kies gesprekken die jij belangrijk vindt en maak op verschillende manieren kennis met Europese verhalen. Vind hier het volledige programma .

Sessie: Meet the makers (14:00-16:00) 

Klik hier om je in te schrijven voor deze sessie. 

Wat betekent Europese samenwerking voor opkomende kunstenaars? Zien zij dit als een open culturele ruimte? Hoe beïnvloedt het werken in Europa hun praktijk en hun kijk op de wereld? 

De makers Víctor Santamarina, Nixon Mukiza, Sára Kučerová en Ouassila Arras leiden ons aan de hand van korte presentaties door hun projecten uit het verleden en hun toekomstplannen. Ze laten zien wat zij zoeken in samenwerkingen en hoe zij als artistieke professionals door Europa navigeren. Doe mee aan dit programma als je hun verhalen wilt ontdekken, een netwerk van Europese collega’s wilt opbouwen of een praktische manier wilt leren kennen om je project te financieren via het Culture Moves Europe programma. 

Ouassila Arras (c) Peter Rosemann

Ouassila Arras 

Ouassila Arras is in 1993 in Frankrijk geboren. Zij woont en werkt tussen Parijs en Berlijn. Haar artistieke werk, dat draait om de thema’s identiteit en geheugen, ontvouwt zich op organische wijze met behulp van eenvoudige materialen en gewone huishoudelijke voorwerpen. Ze duikt in het ingewikkelde tapijt van de Frans-Algerijnse geschiedenis en het verhaal wordt gefragmenteerd door echo’s van ballingschap, oorlog, stilte en maatschappelijke taboes. Haar verkenning is geïnspireerd op de intieme verhalen van haar familie, die vaak over het hoofd worden gezien in officiële documenten, maar diep verweven zijn met de complexiteit van identiteit en politiek. Geleid door reizen naar Algerije, Marseille, Chicago, Beyrouth en Berlijn, begeeft ze zich in een continu proces van “deterritorialisering”, waarbij ze behendig navigeert tussen verleden en heden. Het verzamelen van archieven en getuigenissen wordt een krachtig middel om haar begrip van de geschiedenis bij te werken en opnieuw vorm te geven. 

Ouassila Arras is momenteel artist-in-residence bij Brutus in Rotterdam, als onderdeel van de Nouveau Grand Tour in Nederland gecoördineerd door het Institut français NL. 

Na de presentaties en de discussie heb je de mogelijkheid om Europese artistieke connecties te verkennen, met adviseurs van Institut français NL, Nieuwe Instituut, DutchCulture, TransArtists en Culture Moves Europe. 

Informatie

  • Datum en tijd: 5 juin 2024 à 14h-16h 
  • Plaats: Pakhuis de Zwijger 
  • Stad: Amsterdam
  • Taal: Engels
  • Toegang: Gratis maar registratie verplicht

Partners

  • Georganiseerd door: Institut français NL, EUNIC Netherlands

Dit evenement is gratis toegankelijk en wordt georganiseerd in samenwerking met: EUNIC Nederland, European Cultural Foundation, Europese Commissie en Gemeente Amsterdam.