FORME(S) DE VIE
Een voorstelling in samenwerking tussen ICK Amsterdam en het Shonen gezelschap van Éric Minh Cuong Castaing, associate artist bij ICK voor de periode 2021-24.
In Forme(s) de vie brengt choreograaf Eric Minh Cuong Castaing dansers en volwassenen met een beperking samen. Zo onthult hij de (aanpassings)kracht van lichamen die maar al te vaak worden afgeschreven. Op het podium komen dansers samen met performers die hun mobiliteit verliezen. Met de belichaming van prothesen door de dansers stelt deze voorstelling/installatie het hedendaagse idee van een augmented body aan de kaak. Welke gebaren zou je behouden als beweging een probleem werd, een doel, een strijd die al je aandacht opeiste? In het verlengde van L’Âge d’Or, dat gemaakt werd met kinderen met een motorische neuronziekte, biedt Forme(s) de Vie een nieuwe manier om samen te dansen. Vanuit de noodzaak van het menselijk gebaar. De voorstelling-installatie ontwikkelt zich rond een film op verschillende schermen en betrekt ook de lichamen van bezoekers. Dansers compenseren met hun lichaam de motorische tekortkomingen van anderen, zoals een ex-danser en een ex-bokser. De dansers worden als het ware gebruikt als prothesen. Dat beïnvloedt het bewustzijn van hun lichaam en relatie tot elkaar. En tot het heden, in onze individualistische, ultra competitieve en techno wetenschappelijke samenleving.
Coproductie/distributie
Première in het voorjaar 2021: Festival de Marseille, Ballet National de Marseille, Vooruit Gand (BE), ICKamsterdam (PB), Tanzhaus NRW Düsseldorf (DE), Carreau du Temple in Parijs, Tanzhaus NRW Düsseldorf (DE), CharleroiDanse (BE), Le Vivat Armentière. Het project wordt ondersteund door de Porosus Foundation, Le Pôle Arts de la Scène -La Friche Belle de Mai. Tentoonstelling in het BAL in Parijs in de herfst van 2021 in het kader van de prijs LE BAL – ADAGP voor jonge hedendaagse creatie.
Éric Minh Cuong Castaing
Éric Minh Cuong Castaing is van 2021 tot 2024 een van de Associated Artists van ICK. Zijn drie onderzoeksprojecten die worden ontwikkeld in Frankrijk en Nederland, zoveel mogelijk in samenwerking met lokale zorginstellingen en speciaal onderwijs. Bij elk project hoort een specifiek workshopprogramma.
In samenwerking met: Het project Forme(s) de Vie bij ICK komt tot stand dankzij de financiële steun van VriendenLoterijFonds, VSBFonds, Stichting Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Zawabas en het Institut français NL.