Retrospectief Samuel Fosso in Huis Marseille

Presentatie

In de winter van 2022 toont Huis Marseille de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Frans-Kameroense fotograaf Samuel Fosso. Het retrospectief vult het gehele museum en onthult de breedte en rijkdom van Fosso’s oeuvre. Al bijna vijftig jaar verkent Fosso de mogelijkheden van het medium fotografie en biedt hij een verfrissende en relevante visie op de wereld van vandaag.

Samuel Fosso maakt deel uit van een lange Afrikaanse traditie van studiofotografie, waartoe tevens Malick Sidibé en Seydou Keïta behoren, en leverde een belangrijke bijdrage aan het innoveren van dit fotografische genre. Dit deed hij door de camera op zichzelf te richten en zijn studio te transformeren tot een soort speelplaats, waar hij in alle vrijheid verschillende personages kon belichamen. Fosso’s fotografie is zodoende ook binnen het domein van de performancekunst te plaatsen, naast het werk van grote internationale kunstenaars als Cindy Sherman en Yasumasa Morimura. De kunstenaar gebruikt zijn lichaam, kleding, accessoires en poses als instrumenten om stereotypen te deconstrueren, in het bijzonder die met betrekking tot genderidentiteit, ras en sociale klasse.

De tentoonstelling brengt iconische series, minder bekende werken, archiefmateriaal en niet eerder gepubliceerde of tentoongestelde beelden samen, voornamelijk in grootschalige ensembles. Door een overzicht te bieden van Fosso’s artistieke praktijk, zijn persoonlijke verhaal en de relatie hiertussen, biedt de expositie een zo compleet mogelijk beeld van de kunstenaar.

Samuel Fosso draagt deze tentoonstelling op aan de nagedachtenis van Okwui Enwezor.

Over Samuel Fosso

Samuel Fosso, Autoportrait Série « African Spirits », 2008 © Samuel Fosso – musée du quai Branly – Jacques Chirac

Samuel Fosso werd in 1962 geboren in Kumba, Kameroen, en groeide op in Nigeria. Als jongen ontvluchtte hij de Biafra-oorlog en in 1972 werd hij opgevangen door een oom in Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij kwam in aanraking met fotografie dankzij een buurtbewoner die hem op dertienjarige leeftijd opleidde en hielp bij het opzetten van zijn eigen fotostudio. Naast zijn commerciële werk (pasfoto’s, feesten, bruiloften) begon hij op vijftienjarige leeftijd zelfportretten te maken. Geïnspireerd door de poptijdschriften die hij in Bangui ontdekte, fotografeerde hij zichzelf in outfits die hij speciaal liet maken door plaatselijke kleermakers.

Nadat hij was opgemerkt door de Franse fotograaf Bernard Descamps exposeerde Samuel Fosso zijn zelfportretten voor het eerst in 1994 op het festival Rencontres Africaines de la Photographie (‘Ontmoetingen met Afrikaanse fotografie’) in Bamako, wat zijn carrière in een stroomversnelling bracht. Zijn zelfportretten zijn te vinden in de collecties van internationale musea zoals Tate Modern in Londen en het Centre Georges Pompidou en het Musée du quai Branly – Jacques Chirac in Parijs.

Samuel Fosso woont in Nigeria en Frankrijk.

Partners

  • Georganiseerd door: Huis Marseille
  • In samenwerking met: Maison Européenne de la Photographie (Parijs), The Walther Collection (Neu-Ulm, Duitsland), met ondersteuning van de Art Mentor Foundation Lucerne (Zwitserland) en het Institut français NL.
  • Visual: Samuel Fosso, Autoportrait Série « Tati », La Femme américaine libérée des années 70, 1997 © Samuel Fosso. Courtesy Jean-Marc Patras / Paris