La Fabrique des horizons européens 2021: het gemeenschappelijke koloniale verleden van Europese musea #2

Hoe moeten musea omgaan met hun gemeenschappelijk koloniaal verleden? Tweede debat van la Fabrique des horizons européens over het koloniale erfgoed.

Presentatie

Er is een jaar verstreken sinds het Nederlandse rapport over de teruggave van koloniaal erfgoed werd gepubliceerd. Sindsdien hebben Frankrijk, Nederland en Duitsland ingestemd met de teruggave van verschillende voorwerpen aan hun land van herkomst.
Maar is dit voldoende om de geschiedenis te herstellen? Moeten zij proberen de geschiedenis te herstellen en, zo ja, welke stappen kunnen zij ondernemen? Welke andere constructieve voorbeelden van billijke museale samenwerking hebben we het afgelopen jaar in Europa gezien?

Om de nationale debatten in een internationaal perspectief te plaatsen, zullen deze vragen worden besproken met deskundigen van musea in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Senegal. Fragmenten uit de film Les Entrelacs de l’Objet (2020) van de Frans-Algerijnse kunstenaar Kader Attia zullen worden vertoond als inleiding.

Dit debat is het tweede in onze serie La Fabrique des horizons européens over het gemeenschappelijke koloniale verleden van de Europese musea.

Over

La Fabrique des horizons européens werd in 2018 in het leven geroepen door het Institut français des Pays-Bas en bestaat uit een reeks debatten waarin betrokken burgers (vertegenwoordigers van het algemene publiek, experts, onderzoekers, filosofen, journalisten) met elkaar in gesprek gaan over de uitdagingen van de 21e eeuw om nieuwe perspectieven voor het Europese project te ontdekken.

Sprekers

Marion Ackermann
Directeur-generaal
Staatliche Kunstsammlungen Dresden
Duitsland
Pap Ndiaye
Directeur
Musée national de l’histoire de l’immigration
Frankrijk
Nanette Snoep
Directeur
Rautenstrauch-Joest-Museum – Kulturen der Welt Köln
Duitsland
Hamady Bocoum
Directeur
Musée des civilisations noires
Senegal
Valika Smeulders
Hoofd geschiedenis
Rijksmuseum Amsterdam
Nederland

Partners:

  • Geïnitieerd door: Institut français des Pays-Bas
  • Mede georganiseerd door: De Balie; Goethe-Institut Niederlande; Institut français des Pays-Bas, Institut français du Sénégal
  • Met steun van: Fonds culturel franco-allemand