La Fabrique des horizons européens 2021: het gemeenschappelijke koloniale verleden van Europese musea #2

Hoe moeten musea omgaan met hun gemeenschappelijk koloniaal verleden? Tweede debat van la Fabrique des horizons européens over het koloniale erfgoed.

Presentatie

Er is een jaar verstreken sinds het Nederlandse rapport over de teruggave van koloniaal erfgoed werd gepubliceerd. Sindsdien hebben Frankrijk, Duitsland en België ingestemd met de teruggave van verschillende voorwerpen aan Benin, Senegal en Congo. Hoe musea moeten omgaan met hun koloniale erfgoed is onderwerp van levendige debatten in Europa en de rest van de wereld. In Berlijn heeft de opening dit jaar van het Humboldt Forum, waar duizenden voorwerpen uit Afrika, Azië en elders worden tentoongesteld, tot controverse geleid. In juni kondigden de Belgische ministers aan dat de wettige eigendom van alle in Congo illegaal verkregen voorwerpen zou worden overgedragen aan de Congolese regering.

Hoe moeten musea omgaan met ons gedeelde koloniale verleden? Moeten zij proberen de geschiedenis te herstellen en, zo ja, welke stappen kunnen zij ondernemen? Welke andere constructieve voorbeelden van billijke museale samenwerking hebben we het afgelopen jaar in Europa gezien? Om de nationale debatten in een internationaal perspectief te plaatsen, zullen deze vragen worden besproken met deskundigen van musea in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Senegal.

Dit debat is het tweede in een reeks debatten over het gemeenschappelijke koloniale verleden van de Europese musea.

Over

La Fabrique des horizons européens werd in 2018 in het leven geroepen door het Institut français des Pays-Bas en bestaat uit een reeks debatten waarin betrokken burgers (vertegenwoordigers van het algemene publiek, experts, onderzoekers, filosofen, journalisten) met elkaar in gesprek gaan over de uitdagingen van de 21e eeuw om nieuwe perspectieven voor het Europese project te ontdekken.

Sprekers

Marion Ackermann
Directeur-generaal
Staatliche Kunstsammlungen Dresden
Duitsland
Pap Ndiaye
Directeur
Musée national de l’histoire de l’immigration
Frankrijk
Nanette Snoep
Directeur
Rautenstrauch-Joest-Museum – Kulturen der Welt Köln
Duitsland
Hamady Bocoum
Directeur
Musée des civilisations noires
Senegal
Valika Smeulders
Hoofd geschiedenis
Rijksmuseum Amsterdam
Nederland

Partners:

  • Geïnitieerd door: Institut français des Pays-Bas
  • Mede georganiseerd door: De Balie; Goethe-Institut Niederlande; Institut français des Pays-Bas
  • Met steun van: Fonds culturel franco-allemand