Art Nouveau in Parijs tijdens de Belle Epoque

Presentatie

Door Annemie de Gendt

In 1900 vond in Parijs de Grote Wereldtentoonstelling plaats. In de jaren voorafgaand aan dit evenement ontwikkelde zich een nieuwe trend in de kunstwereld: de Art Nouveau. De metrostations Guimard, zo kenmerkend voor de hoofdstad, getuigen van de flamboyante allure van deze stijl. In de straten bruist het van prachtige affiches die door verzamelaars worden opgepikt. In het Art Nouveau-paviljoen van de tentoonstelling tonen gerenommeerde juweliers schitterende sieraden met sublieme vormen. Kortom, de Art Nouveau heeft Parijs veroverd!

Over

Deze activiteiten zijn toegankelijk voor alle personen die hun mondelinge vaardigheden verder willen ontwikkelen, hun woordenschat willen verrijken en hun kennis van de Franssprekende culturen willen verdiepen.

Docent

Annemie de Gend is docent aan het Institut Français en de Vrije Academie. Tijdens haar loopbaan aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft zij zich toegelegd op de literatuur en cultuur van de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd. Haar publicaties hebben zich ook op deze periode gericht. Echter, het Art Nouveau in Frankrijk en België was ook altijd een van de onderwerpen waarin zij in haar colleges aandacht aan besteedde. Na het geven van colleges aan de universiteit en lezingen aan de Vrije Academie over Art Nouveau in Europa heeft zij zich in deze markante periode gespecialiseerd. De affichekunst in Parijs en Art Nouveau juwelen hebben haar bijzondere aandacht.

Partners

  • Georganiseerd door : Institut français NL
  • In samenwerking met : Rijksuniversiteit Groningen