Novembre numérique 2024: Minimal Circuit NL 

In het kader van Novembre numérique organiseert het Institut français NL van 12 tot 14 november 2024 een reeks evenementen en bijeenkomsten over digitale culturen, met permacomputing als uitgangspunt.

Presentatie

Van 12 tot 14 november 2024 organiseert het Institut français NL, in samenwerking met het Nieuwe Instituut in Rotterdam, Creative Coding in Utrecht en Waag Futurelab in Amsterdam, een reeks evenementen en bijeenkomsten over digitale ontwikkelingen, waarbij ‘permacomputing’ als uitgangspunt wordt genomen om de verbanden te onderzoeken die deze filosofie legt tussen videogames, hedendaagse kunst en het concept van beperking. 

Grote technologische innovaties hebben geleid tot een maximalistische ontwikkeling van videogames die vergelijkbaar is met de vraag naar spectaculaire effecten in de hedendaagse kunst. Videogames, producten van de grootste culturele sector ter wereld, roepen onvermijdelijk vragen op over hun ecologische impact. In Nederland pleit een actieve gemeenschap voor toegankelijke, sobere en duurzame digitale hulpmiddelen door de principes van permacultuur toe te passen. 

Door experimenten rondom het concept van beperking aan te moedigen, bevordert permacomputing speelse en creatieve werkwijzen en lijkt deze filosofie zich te ontwikkelen tot een potentieel raakvlak tussen creatief coderen, kunst, design en politieke ecologie. 

In hoeverre kan permacomputing de banden en wisselwerking tussen hedendaagse kunst en videogames versterken? Hoe kunnen kunstenaars het concept van beperking gebruiken om technologische uitdagingen aan te gaan? Hoe kunnen de performatieve en inclusieve werkwijzen van videogames hedendaagse kunstenaars inspireren die een nieuw publiek willen bereiken? Hoe kan permacomputing worden toegepast om het gebruik van ruimte en tijd in culturele instellingen opnieuw te definiëren? 

Het Institut français NL brengt kunst- en designstudenten, kunstenaars, onderzoekers en professionals uit Frankrijk en Nederland samen voor een driedaags programma met interactieve videogame performances, workshops en rondetafelgesprekken in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. 

Dit programma zal plaatsvinden na de Europese Permacomputing Game Jam die van 11 tot 13 oktober 2024 werdt georganiseerd; dit is een wedstrijd om een minimalistische videogame te ontwikkelen waaraan studenten van kunst- en ontwerpscholen tegelijkertijd zullen deelnamen vanuit verschillende hubs in Europa, waaronder twee hubs in Nederland bij Creative Coding in Utrecht en Worm in Rotterdam. Een van de deelnemers, een student van een kunst- en designschool in Frankrijk, ontving een speciale prijs van het Institut français NL, waarmee de winnaar deel kan uitmaken van de professionele delegatie en de ontwikkelde videogame in Nederland kan presenteren. 

Programma

12 november 2024 : Nieuwe Instituut, Rotterdam 

Interactieve voorstelling

Winnaar van de speciale prijs van het Institut français NL op de European Permacomputing Game Jam 

Rondetafelgesprek 

Winnaar van de IFNL prijs (FR)

Benjamin Earl (NL) 
Researcher Digitale Cultuur aan het Nieuwe Instituut
Marie Verdeil (FR)
Multidisciplinair designer

13 november 2024 : Creative Coding, Utrecht 

Interactieve voorstelling: 

Burrying E.T. van Florent Deloison:

Videogame voor de Atari 2600, gebaseerd op een ware gebeurtenis; in 1983 begroef Atari onverkochte E.T. spelcassettes in de woestijn van New Mexico als symbool voor de ondergang van de videogame-industrie. Dit spel, waarin deze cassettes worden begraven door de speler, roept associaties op met technologische veroudering en de ecologische impact van het antropoceen.  

Rondetafelgesprek gemodereerd door Vincent Moulinet 

Florent Deloison (FR)
Digitale kunstenaar en docent aan de École supérieure d’art et de design (ESAD) Orléans
Janne Schimmel (NL)
Digitale kunstenaar 
Rein van der Woerd (NL)
Digitale kunstenaar

14 november 2024 : Waag Futurelab, Amsterdam 

Workshop: Center for Technological Pain van Dasha Ilina

Natuurlijk heeft iedereen wel eens last gehad van lichamelijke ongemakken die samenhangen met het gebruik van technische apparaten. De meest voorkomende symptomen zijn nek- en rugpijn, carpaal tunnel syndroom, droge ogen en gehoorverlies, maar deze lijst is verre van volledig. Met haar project  ‘Center for Technological Pain’ biedt Dasha Ilina doe-het-zelf oplossingen voor deze gezondheidsproblemen. In de loop van zes jaar workshops zijn er verschillende min of meer complexe objecten aan haar catalogus toegevoegd die ontworpen zijn om de nek op zijn plaats te houden of de gebruiker te dwingen een goede houding aan te nemen. Aan jou om je eigen oplossingen voor digitale ziekten te bedenken! 

Rondetafelgesprek gemodereerd door Vincent Moulinet 

Dasha Ilina (FR)

Franse professionele delegatie

Léa Conrath
Medewerker ICC, Franse ambassade in België

Vincent Moulinet
Frans curator
Claire Staebler
Directeur, Fonds régional d’art contemporain (FRAC) Pays de la Loire 
Lucille Crosetti
Coördinator van La Friche, Palais de Tokyo

Vincent Moncho
Algemeen directeur Festival Octobre Numérique

 

Praktische informatie

  • Datum en tijd: 12, 13 en 14 november 2024 
  • Plaats: Nieuwe Instituut, Rotterdam/  Creative Coding, Utrecht/ Waag Futurelab, Amsterdam 
  • Taal: Engels

Partners

“Circuit minimal NL” wordt georganiseerd door het Institut français NL, in samenwerking met de Franse curator Vincent Moulinet, als onderdeel van Novembre numérique, het internationale evenement geïnitieerd door het Institut Français de Paris dat het Franse culturele netwerk in het buitenland uitnodigt om digitale culturen te vieren.