Een andere Descartes : René Descartes herontdekken door zijn verblijf in Egmond 

Het Institut français NL organiseert samen met het Lycée français Vincent-van-Gogh en de Europese School Den Haag een avond getiteld “Een andere Descartes : René Descartes herontdekken
door zijn verblijf in Egmond” op 16 april 2024 in de Openbare Bibliotheek Amterdam (OBA).

Presentatie

Het Institut français NL organiseert samen met het Lycée français Vincent-van-Gogh en de Europese School Den Haag een avond getiteld “Een andere Descartes : René Descartes herontdekken door zijn verblijf in Egmond” op 16 april 2024 in de Openbare Bibliotheek Amterdam (OBA).

Programma

17.00 uur: Opening door François Alabrune, Ambassadeur van Frankrijk in Nederland 

17.15 uur: Vertoning van de film “Descartes in Egmond” van Paul Hegeman en Pierre Drouot, 72 minuten, in het Frans, Engels en Nederlands, met Engelse ondertiteling, 2023.

Met behulp van het relaas van een Engelse romanschrijfster, een Franse filosoof, een Nederlandse onderzoeker en twee lokale historici, alle vijf geïnterviewd in het gevarieerde natuurschoon van de Egmonden, reconstrueren de filmmakers en filosofen Paul Hegeman en Pierre Drouot het leven en werk van Descartes in de periode waarin hij zich in Egmond had gevestigd. Dat biedt een doorgaans onbekende en zeer actuele blik op het leven en denken van de vermaarde Franse filosoof. 

De film wordt gevolgd door een vraag- en antwoordsessie met filmmakers en filosofen Paul Hegeman en Pierre Drout.

19.00 uur: Receptie en rondleiding door de Descartes-collectie met posters over Descartes gemaakt door studenten van het Lycée français Vincent-van-Gogh en de Europese School Den Haag.

Praktische informatie

  • Datum en tijd: 16 april, 17:00
  • Plaats: Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) 
  • Stad: Amsterdam 
  • Talen: Frans, Nederlands, Engels
  • Toegang: Registratie verplicht. Prijs: 7,50 euro / gereduceerde prijs : 3,75 euro.

Partners

  • Georganiseerd door: Institut français NL, Lycée français Vincent-van Gogh, European School The Hague, Paul Hegeman Prods 
  • In samenwerking met: Alliance Française Amsterdam, Librairie Le Temps Retrouvé Amsterdam