De tentoonstelling ‘Le Monde sans fin’ komt naar Groningen  

Na Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam is de rondreizende tentoonstelling Le Monde sans fin binnenkort ook te bewonderen in Groningen. De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Institut Français NL en zal te bezoeken zijn van 19 november t/m 12 december 2024.

Presentatie

De tentoonstelling Le Monde sans fin is een visuele reis, gebaseerd op het gelijknamige stripboek van Jean-Marc Jancovici en Christophe Blain (uitgeverij Dargaud, 2021). Tijdens deze reis worden bezoekers uitgenodigd om na te denken over ecologische kwesties en het klimaat, met onderwerpen als duurzame energie en voedselproductie. Le Monde sans fin is het meest verkochte stripboek in Frankrijk van 2022 en is al meer dan een miljoen keer verkocht. Dit enorme succes is het Institut Français NL niet ontgaan, en daarom besloot het een eigen tentoonstelling te wijden aan het stripboek. De tentoonstelling reist al vanaf maart 2024 door het land en iedereen is welkom het gratis te komen bewonderen op een van de locaties van deelnemende partnerinstellingen. Op locatie staan zesentwintig grote tableaus opgesteld in het Frans en in het Nederlands die je het verhaal van Le Monde sans fin vertellen. De tentoonstelling zit tussen kunst en wetenschap in en maakt deel uit van een reeks evenementen die door het Institut Français NL in 2024 georganiseerd worden met als thema: energietransitie.  

Officiële opening van Le Monde sans fin in Groningen  

Na Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam is het nu dus de beurt aan Groningen om Le Monde sans fineen warm welkom te heten in het noorden van het land. De opening is op dinsdag 19 november 2024 van 18:00 tot 21:00 uur in het House of Connections van de Rijksuniversiteit Groningen (Grote Markt 21, 9712 HR Groningen). François Croquette, directeur van het Institut français NL, zal hier ook bij aanwezig zijn. Twee gastsprekers geven een introductie voorafgaand aan de opening:  

  • Adrien Chanteloup is een Franse promovendus Environmental Psychology aan de Rijksuniversiteit Groningen.  

” “Loopt de wereld op zijn einde, Jean-Marc?” vraagt Christophe Blain. “Idealiter nog niet,” antwoordt Jean-Marc Jancovici op de achterflap van het stripboek Le Monde Sans Fin. Hoe komt het dat de bestseller van 2022 in Frankrijk zo populair is geworden en in 2024 een miljoen verkochte exemplaren heeft bereikt? En afgezien van de cijfers, wat zijn de belangrijkste kwesties die dit boek tot zo’n intrigerend, fascinerend en soms ongemakkelijk leesvoer maken? In deze korte presentatie wil ik de strip van Christophe Blain en Jean-Marc Jancovici kort introduceren, vanaf het ontstaan tot de ontvangst in de Franse context. Nog belangrijker is dat ik de vragen die in het boek worden gesteld over de huidige uitdagingen van thermo-industriële samenlevingen op het gebied van energieproductie en -consumptie verder wil uitwerken, en wat dit betekent voor de toekomst van energiebeheer in Nederland en Frankrijk. “

Adrien Chanteloup begon in januari 2023 aan een transdisciplinaire PhD in milieupsychologie en energierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in het begrijpen van energiebeheer in Frankrijk en Nederland, met een bijzondere interesse in de obstakels en potentiële verbeteringen voor burgerparticipatie in klimaat- en energiemanagementkwesties. Daarvoor behaalde hij een dubbele graad in filosofie en politieke wetenschappen (Université Paris I Panthéon-Sorbonne, Parijs) en een masterdiploma in plattelandsontwikkeling en beheer van natuurlijke hulpbronnen aan de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen (SLU, Uppsala), terwijl hij ook uitwisselingen deed in Libanon (Université Saint Joseph, Beiroet) en Schotland (Scotland’s Rural College, Edinburgh).

  •  Mr. dr. Ceciel Nieuwenhout is Nederlands universitair docent energierecht aan het Groningen Centre of Energy Law and Sustainability

Ceciel Nieuwenhout bespreekt de onderwerpen uit Le Monde Sans Fin vanuit het perspectief van Nederland in het algemeen en Groningen in het bijzonder. Hoe gaat Nederland om met de klimaatramp die op ons afkomt? Doen we de juiste dingen? Wat doen we anders dan in Frankrijk? En hoewel klimaatverandering een wereldwijd probleem is, kunnen we ook op lokaal niveau bijdragen aan oplossingen. Wat doet Groningen aan een wereld zonder einde?

Dr. Ceciel Nieuwenhout is assistent-professor aan het Groningen Centre of Energy Law and Sustainability, en lokaal politicus voor GroenLinks in de gemeenteraad van Groningen. Door haar onderzoek en politieke activiteiten is ze goed op de hoogte van het klimaatbeleid op EU-, nationaal en lokaal niveau.

Aan het einde van de opening is er een borrel.   

Kunt u de opening van Le Monde sans fin niet bijwonen? Tot halverwege december 2024 kunt u nog gratis de tentoonstelling bezoeken in het House of Connections van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze bezoeken zijn gratis en daarvoor hoeft u zich niet aan te melden. De tentoonstelling is te bezoeken op de volgende data:  

  

  • 25 en 26 november, van 15.00 tot 17.30   
  • 10 december, van 10.00 tot 12.00 
  • 12 december, van 11.00 tot 13.00 

Het Institut français NL in Groningen organiseert ook een boekenclub over ‘Le Monde sans fin’ op dinsdag 26 november van 13.00 tot 14.30 uur, inclusief een bezoek aan de tentoonstelling. Het evenement wordt gepresenteerd door Chloé Kervio, docent FLE aan de Rijksuniversiteit Groningen.


Praktische informatie

  • Datum: 19 november 2024 
  • Tijd: 18.00 tot 21.00 
  • Plaats: House of Connections, Rijksuniversiteit Groningen 
  • Adres : Grote Markt 21, 9712 HR Groningen 
  • Talen : Frans, Nederlands, Engels
  • Toegang : gratis, aanmelden verplicht 

Partners

  • Georganiseerd door: Institut français NL
  • In samenwerking met: Ambassade de France aux Pays-Bas, Université de Groningue, Institut Français, Dargaud