Webinar: de toekomst van grensoverschrijdende samenwerking in Europa

Presentatie

De grensoverschrijdende regio’s werden hard geraakt door de maatregelen genomen in de lente van 2020 in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Nationale grenzen werden plotseling gesloten en vele andere restricties werden opgelegd, veelal zonder enig overleg met het buurland. Voor veel regio’s, voornamelijk de gebieden die men als goed geïntegreerd beschouwd, kwamen de restricties aan als een echte schok. Sterker nog, allang vóór het uitbreken van de coronacrisis, waren deze grensgebieden al overmatig geïrriteerd geraakt.  

Dit webinar neemt als uitgangspunt de opvatting dat deze regio’s levende laboratoria zijn in dienst van Europese integratie. Tijdens dit evenement zullen we stilstaan bij de effecten van de coronacrisis op de Frans-Duitse, Belgisch-Nederlandse en Duits-Nederlandse grenzen. Daarnaast zullen we de uitdagingen waarmee deze grensoverschrijdende regio’s mee geconfronteerd worden bespreken en plaatsen we dit debat in het overkoepelende kader omtrent discussies over het verloop van de toekomst van Europa.

Sprekers

Birte Wassenberg
Sciences Po Strasbourg
Frankrijk
Alain de Muyser
Union Benelux
Luxemburg
Martin Unfried
Institute for Transnational and Euregional Cross border Cooperation and Mobility
Nederland
Jacob Ross
Moderator

Partners

  • Mede-georganiseerd door: Institut français des Pays-Bas
  • In samenwerking met: Ambassade van Frankrijk in Belgïe; Institute for Transnational and Euregional Cross border Cooperation and Mobility