La Nuit des idées in Nederland 2022: 1001 manieren om je thuis te voelen in Europa

Wat maakt dat je je thuis voelt in Europa? La Nuit des idées 2022 vraagt Europeanen om hun persoonlijke antwoord en hun eigen ervaring.

Presentatie

Het Europese project is gebaseerd op een gemeenschappelijke geschiedenis en gemeenschappelijke waarden. Die werden tot nu toe voornamelijk vormgegeven door “de rationele weg van de marktintegratie” en minder door “de emotionele weg van het ‘thuis-gevoel'”(aldus Pascal Lamy). Welke plaats blijft er over voor het gevoel van verbondenheid met Europa in onze tijd van identiteitsbewustwording?   

In het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie verkent de Nuit des Idées het begrip “thuis in Europa”, aan de hand van verschillende verhalen uit en over de maatschappij van nu. Wat maakt dat men zich ‘Europeaan’ voelt, wat ligt er ten grondslag aan het ‘thuis-gevoel’ – of je nu in Europa of elders bent geboren?

Over

Nuit des idées is een jaarlijks evenement, in 2016 geïnitieerd door het Institut Français, met het doel om ideeën te laten circuleren tussen verschillende landen, culturen en generaties. Elke Nuit des Idées nodigt uit tot een gesprek over belangrijke culturele en wetenschappelijke thema’s van onze tijd.

Sprekers

Mahir Guven
Schrijver
Frankrijk
Didier Leschi
 Directeur-generaal
Franse bureau voor immigratie en integratie
Frankrijk
Margot Dijkgraaf
Moderator
Ilja Leonard Pfeijffer
Dichter en schrijver
Nederland
Jannah Loontjens
Schrijver en filosofe
Nederland

Partners

  • Aangeboden door: Institut français à Paris
  • Georganiseerd door: Institut français des Pays-Bas
  • In samenwerking met: Openbare Bibliotheek Amsterdam; Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences