Workshop Frans 2022: de literaire momenten #4

Presentatie

Neem één keer per maand deel aan een ontmoeting tussen ervaren lezers, nieuwsgierigen naar literatuur en gepassioneerden van de Franse taal. Het doel van deze bijeenkomst is een literair werk te bespreken en iedereen de kans te geven zijn mening en gevoelens als lezer te uiten. Elke maand heeft zijn eigen thema!

Thema

Goncourt

Roman om te lezen

La Plus Secrète Mémoire des hommes van Mohamed Mbougar Sarr
Een roman die 7 literaire prijzen won!
Een meesterlijke psychologische roman over een aangrijpend onderzoek van een jonge Afrikaanse schrijver in Parijs die in de in de voetsporen treedt van een mysterieuze auteur.
Prix Transfuge voor beste Franstalige roman. In 2018 ontdekt de jonge Senegalese schrijver Diégane Latyr Faye in Parijs een mythisch boek dat in 1938 is verschenen: Le Labyrinthe de l’inhumain. De auteur, die in zijn tijd werd omschreven als “de zwarte Rimbaud”, is van de aardbodem verdwenen sinds het schandaal dat ontstond door de publicatie van zijn tekst. Diégane gaat vervolgens op zoek naar de mysterieuze T.C. Elimane en wordt geconfronteerd met de grote tragedies van het kolonialisme en de Shoah. Zijn zoektocht voert hem van Senegal naar Frankrijk en Argentinië. Welke onthullingen staan hem allemaal te wachten? Zonder ooit de draad te verliezen van deze zoektocht die zijn leven overneemt, komt Diégane in Parijs in contact met een groep jonge Afrikaanse schrijvers: ze observeren elkaar, discussiëren, drinken en vrijen veel en vragen zich af hoe noodzakelijk het is om in ballingschap te creëren. Hij raakt vooral geïntrigeerd door twee vrouwen: de zwoele Siga, hoedster van geheimen, en de ongrijpbare fotojournaliste Aïda… La plus secrète mémoire is een zeer inventieve en duizelingwekkende roman, beheerst door de noodzaak om te kiezen tussen schrijven en het echte leven. Het is bovenal een lofzang op de literatuur.

Over

De workshops Frans worden verzorgd door docenten Frans van het Institut français des Pays-Bas en zijn toegankelijk voor alle leerlingen Frans in Nederland die hun mondelinge vaardigheden verder willen ontwikkelen, hun woordenschat willen verrijken en hun kennis van de Franssprekende culturen willen verdiepen.

Docent

Chloé Kervio is docent Frans als Vreemde Taal aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na gewerkt te hebben in Frankrijk, de Verenigde Staten, Ecuador en het Verenigd Koninkrijk, heeft zij zich nu in Nederland gevestigd om haar passie voor het onderwijs van de Franse taal, literatuur en kunst met haar leerlingen te delen. 

Partners:

  • Georganiseerd door: Institut français des Pays-Bas
  • In samenwerking met: Rijksuniversiteit Groningen