Café Europa : Een Frans-Nederlands perspectief op de toekomst van journalistiek in Europa

Café Europa 2022 is bedacht door het Institut français en wordt lokaal georganiseerd door de culturele departementen van de Franse ambassades en de Franse culturele instellingen in het buitenland, het Alliance Française en het Institut Français.

Het evenement Café Europa werd georganiseerd in het kader van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie, maar ook in een specifieke geopolitieke context, gezien persvrijheid in Europa momenteel onder druk staat. 

Mediaonafhankelijkheid en de diversiteit van bronnen zijn in verschillende lidstaten in gevaar, waar wetten worden aangenomen die het werk van journalisten bemoeilijken. 

Daarnaast toont het conflict tussen Rusland en Oekraïne opnieuw de essentiële rol van persvrijheid en het belang om zich te verzetten wanneer deze dreigt te verdwijnen. 

Tegelijkertijd maakt de journalistiek een transformatie door, met de komst van nieuwe technologieën en de groeiende polarisatie tussen lezers. Café Europa draaide dus om de toekomst van journalistiek in Europa, en heeft verschillende factoren die invloed hebben op het medialandschap aan bod gebracht. 

In Nederland vond het Café Europa plaatst in Café Charlemagne in Maastricht, tijdens een uitzonderlijke samenwerking tussen het Institut français des Pays-Bas, Studio Europa Maastricht en het European Journalism Centre, waar verschillende Franse en Nederlandse journalisten bij elkaar kwamen. De hoofdzaal van het erg populaire Café Charlemagne werd omgetoverd tot discussieruimte, zodat de interactie tussen de sprekers en het publiek, dat voornamelijk bestond uit studenten, mogelijk werd gemaakt. 

De Franse Ambassadeur van Nederland, Luis Vassy, besprak tijdens het welkomstwoord het belang van persvrijheid in Europa. Vervolgens werden de debatten opgedeeld in twee panels die opeenvolgend gemodereerd werden door Job Zomerplaag en Annelies van Rijen van Studio Europa. Tijdens de debatten kregen experts de kans om hun meningen en ervaringen met het publiek te delen. 

Als eerste heeft Lise Witteman, correspondent in Brussel en journalist voor verschillende mediaplatforen zoals Follow the Money, De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland, gesproken met Ludovic Lamant, voormalig correspondent voor Europese zaken en momenteel coördinator editing bij Médiapart. Dit eerste panel was gewijd aan de transparantie van Europese zaken en de moeilijkheden die journalisten ondervinden wanneer zij vanuit Brussel rapporteren. 

Meerdere reacties vanuit het publiek toonden de afstand tussen de lokale bevolking en Europese zaken die worden behandeld in Brussel. Tijdens het tweede panel sprak Lars Boering, directeur van het European Journalism Centre met Sylvain Bourneau, oprichter en hoofdredacteur van Analyse, Opinion Critique (AOC). De twee experts hebben zich gebogen over het ondernemingsaspect van journalistiek, de ethische problematiek rondom de financiering van de media en perspectieven op de toekomst van de sector. Een gesprek dat vele reacties opriep bij het publiek, dat pleitte voor een hervorming van de financieringen binnen de grote mediabedrijven.

Over

Het initiatief Café Europa heeft afgelopen 5 maart in dertig Europese steden journalisten uit Frankrijk en de regio samengebracht, om persvrijheid en de toekomst van journalistiek te bespreken. De discussies vonden plaats in verschillende cafés die symbool staan voor de Europese debattraditie en ontmoetingen. Café Europa bracht tevens studenten journalistiek bij elkaar, om onderlinge uitwisselingen mogelijk te maken en het debat te openen voor publiek. Dit mooie project werd geïnitieerd door het Institut français en werd lokaal georganiseerd door de culturele afdelingen van de Franse ambassades en de Franse culturele instellingen in het buitenland, de Alliance Française en het Institut Français. 

Sprekers

Sylvain Bourmeau
AOC media
Lise Witteman
Follow The Money
Annelies van Rijen
Studio Europa Maastricht
Moderator
Ludovic Lamant
Mediapart
Lars Boering
École européenne de journalisme à Maastricht
Job Zommerplaag
Studio Europa Maastricht
Moderator

Partners

  • Georganiseerd door: Institut français des Pays-Bas
  • In samenwerking met: European Journalism Centre ; Studio Europa Maastricht
  • In het kader van: Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie