De interuniversitaire Franstalige debatwedstrijd in Den Haag

Ter gelegenheid van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie organiseert Corax Foundation de eerste editie van de interuniversitaire Franstalige debatwedstrijd in Den Haag, met steun van het Institut français NL.


Context 

De interuniversitaire Franstalige debatwedstrijd in Den Haag is geïnspireerd op het The Hague Inter-University Debate Tournament, dat sinds 2015 jaarlijks wordt georganiseerd door de Haagse Hogeschool.

Het project voor de Franstalige wedstrijd werd geïnitieerd door Corax Foundation, in samenwerking met de Katholieke Universiteit in Lille. Het werd opgericht door de makers van het Engelstalige toernooi, Aurélien Lorange en Anna Maria Urbanova. Corax Foundation is verantwoordelijk voor de organisatie van de Franstalige wedstrijd en zorgt ervoor dat deze soepel verloopt. De stichting is tevens verantwoordelijk voor het wedstrijdprogramma, de fondsenwerving en het contact met deelnemende universiteiten. 

De Franstalige wedstrijd 

De Franstalige wedstrijd is een competitie waarvan de eerste editie wordt georganiseerd in het kader van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie, tussen maart en juni 2022. De deelnemers zijn studenten van verschillende jaarlagen en opleidingen zoals rechten, politicologie, internationale betrekkingen, Europese studies, aan één van de deelnemende universiteiten. 

De wedstrijd heeft meerdere doelstellingen: 

– Het promoten van de Franse taal (zelfs in de universiteiten waar het onderwijs niet in het Frans wordt aangeboden);

– Het ontwikkelen van een dialoog tussen studenten uit de hele wereld rondom thema’s in verband met de Europese Unie, rechten, politiek, economie, duurzaamheid, etc.;

– Het ontwikkelen van nieuwe academische en wetenschappelijke samenwerkingsverbanden tussen de deelnemende universiteiten;

– De studenten kennis laten maken met de doelstellingen van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie tijdens de debatten.

De wedstrijd wordt gesteund door het Agence universitaire de la Francophonie en het Institut français NL. 

De 32 deelnemende universiteiten in 2022 zijn: 

Université de Tours (Frankrijk), Universiteit Cheikh Anta Diop (Senegal), Ecole Nationale de Commerce et de Gestion de Dakhla (Marokko), Université de la Polynésie Française (Tahiti), Universiteit van Hebron (Palestina), Universiteit van Boekarest (Roemenië), Université Alioune Diop de Bambey (Senegal), Universiteit Euromed de Fès (Marokko), Sciences Po Aix (Frankrijk), De Nationale Universiteit Kiev Taras Shevchenko (Oekraïne), Universiteit van Cuyo (Argentinië), De Katholieke Universiteit Leuven (België), Universiteit van Athene (Griekenland), Universiteit Sophia (Japan), Vrije Universiteit Brussel (België), Sciences Po Toulouse (Frankrijk), Universiteit van Fribourg (Zwitserland) Universiteit Saint Joseph van Beiroet (Libanon), De Haagse Hogeschool (Nederland), Université de Liège (België), Université de Sherbrooke (Canada), Universiteit van Delhi (India), Université Catholique de Lille (Frankrijk), Universiteit Mouloud Mammeri van Tizi-Ouzou (Algerije), Université de Poitiers (Frankrijk), Université de Paris 1 Panthéon-Sorbonne (Frankrijk), Universiteit Eotvos Lorand (Hongarije), Etablissement Spécialisé de la Francophonie de l’Administration et le Management (Bulgarije), Universiteit Villanova (Verenigde Staten), Mexico City College (Mexico), Sciences Po Bordeaux (Frankrijk) en de Diplomatic Academy van Vietnam (Vietnam).

Voor meer informatie over de organisatie, het wedstrijdprogramma en het volgen van de wedstrijden: 


Partners

  • Georganiseerd door: Corax Foundation
  • Met steun van: het Agence universitaire de la Francophonie, het Institut français NL
  • In samenwerking met: de Katholieke Universiteit in Lille