EAIE in Rotterdam 

Na Barcelona in 2022 is Rotterdam gekozen als gaststad voor de 33e jaarlijkse conferentie en tentoonstelling van de EAIE (European Association for International Education), die van 26 tot 29 september in Rotterdam plaatsvindt onder het thema “Connecting Currents”.

Context

De EAIE, die de belangrijkste besluitvormers in het hoger onderwijs samenbrengt, organiseert een jaarlijkse conferentie en tentoonstelling waar instellingen en agentschappen voor hoger onderwijs hun onderwijsaanbod kunnen promoten, good practices kunnen uitwisselen en internationale partnerschappen kunnen aangaan en versterken. De doelstellingen zijn om de internationale hoger onderwijssector in staat te stellen de impact van internationalisering aan te tonen en beleidsmakers te beïnvloeden en te mobiliseren. 

Frankrijk hecht bijzonder veel belang aan deze tentoonstelling voor de promotie van studies aan haar instellingen. Een grote delegatie van ongeveer 50 vertegenwoordigers van universiteiten, grandes écoles en technische scholen – na Nederland de grootste delegatie aanwezig – is eind september in Rotterdam. De paviljoen van Campus France brengt deze spelers samenbrengen en er zullen evenementen worden georganiseerd om het opleidingsaanbod in Frankrijk te presenteren.

Programma

Het BENELUX-Frankrijk seminar vindt plaats op 26 september in de namiddag op de Alliance française in Rotterdam. Dit is de ideale gelegenheid voor onze partners om ideeën uit te wisselen tijdens persoonlijke ontmoetingen, maar ook om samen na te denken over de uitdagingen van universitaire samenwerking. Er worden drie workshops gehouden over de thema’s Europese universiteiten, toegepaste wetenschappen en programma’s voor duurzame ontwikkeling. Deze worden respectievelijk gemodereerd door Eric TSCHIRHART (Universiteit van Luxemburg), Martial GUERIN (Institut Polytechnique de Paris) en Aude SEGERS (ARES), Frédéric BEAUMONT en Charlotte VENEMA (Franse Ambassade in België) en duren van 14.00 tot 15.30 uur. 

‘s Avonds vindt de Soirée France plaats. Deze netwerkavond, die zal worden bijgewoond door de Franse ambassadeur in Nederland, François Alabrune, en de directeur van Campus France, Donatienne HISSARD, zal het strategische belang van internationalisering en de noodzaak van academische en wetenschappelijke uitwisselingen tussen BENELUX en Frankrijk benadrukken. Bij deze gelegenheid zal Frankrijk officieel de organisatie aankondigen van de volgende EAIE van 17 tot 20 september 2024 in Toulouse.

Over de rol van het IFNL in het promoten van Studeren in Frankrijk

De afdeling Campus France in Nederland (waarvoor het IFNL verantwoordelijk is) helpt studenten met hun plannen om in Frankrijk te gaan studeren. Het doel is om het brede aanbod Franse opleidingen in het hoger onderwijs te promoten en het Franse onderwijssysteem uit te leggen. De afdeling stimuleert jonge Nederlanders om een actieve rol te spelen in hun studie door hen te informeren over opleidingsmogelijkheden die relevant zijn voor arbeidsmarkt. Ze is ook verantwoordelijk voor het uitreiken van beurzen, het France Alumni netwerk en het onderhouden van contacten met universiteiten in Frankrijk en Nederland. Het IFNL coördineert daarnaast het netwerk van 10 Europese Universiteiten met Franse en Nederlandse partners. Er is een strategische dialoog gehouden om de spelers bij elkaar te brengen, good practices uit te wisselen en na te denken over de toekomst van deze allianties.

Download het persbericht

Partners