Hartslag #16 | Kosmogonie – Zinsou, een Afrinkaanse kunstcollectie

Elke week deelt het Institut français NL zijn “hartslag” — een term die niet echt Nederlands is, maar die ons Fransen aan het hart ligt — de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken die ons hart sneller doet kloppen.

Zinsou – een Afrikaanse kunstcollectie Dit jaar is er in het Cobra Museum een bijzondere focus op kunst uit verschillende delen van Afrika. Daarbij volgt het museum voorbeeld van een aantal Cobra-kunstenaars in hun fascinatie voor Afrikaanse kunst. In het najaar presenteren zij de tentoonstelling Kosmogonie, Zinsou – een Afrikaanse kunstcollectie met een selectie van 130 kunstwerken, afkomstig van 37 kunstenaars (Samuel Fosso, Malick Sidibé, Cyprien Tokoudagba enz.) van verschillende generaties uit het Afrikaanse continent en Frankrijk.

De Zinsou kunstcollectie, afkomstig uit Benin, is in de woorden van oprichter Marie-Cécile Zinsou ontwikkeld vanuit de wens om “Afrikaanse landen actief betrokken te laten zijn in de totstandkoming van een eigen kunst en dit voor een lokaal publiek te exposeren.”

De snelle ontwikkeling hiervan heeft ervoor gezorgd dat de verbeeldingskracht en de bijbehorende kunstuitingen van hedendaags Afrika steeds meer zichtbaarheid krijgen op het wereldtoneel. Deze erkenning heeft ruimte gegeven aan een nieuwe generatie kunstenaars die op innovatieve wijze een synthese weten te vinden tussen traditie en globalisatie. In de tentoonstelling zijn sculpturen, fotografie, schilderijen en installaties te zien.

Samuel Fosso, The Liberated American Woman of the 1970s [De bevrijde Amerikaanse vrouw uit de jaren 70], 1997 (Serie Tati), Zinsou Collection, courtesy JM. Patras / Paris / ©Samuel Fosso

Over

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst stelt de kunst en het gedachtegoed van de Cobra-beweging centraal. Cobra behoort tot de canon van de kunstgeschiedenis, maar de ‘geest’ van Cobra is nog springlevend. Het belang van een alternatieve cultuur, gebaseerd op internationale solidariteit en creativiteit, is in onze huidige wereld belangrijker dan ooit. Het Cobra Museum verbindt de collectie en de geschiedenis van Cobra dan ook actief aan hedendaagse kunstenaars, moderne kunststromingen en de actualiteit.

Informatie

  • Datum: vrijdag 7 okt 2022 t/m zondag 8 jan 2023
  • Plaats: Cobra Museum – voor moderne kunst, Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen
  • Visual: Rotimi Fani-Kayode, Untitled, 1987-1988 (Serie Bodies of Experience), Zinsou Collection, courtesy Autograph, London © Rotimi Fani-Kayode