Hartslag #9: vier voorstellingen van Franse choreografen op het Summer Dance Forever 2022 in Amsterdam

Onze hartslag #9 nodigt je uit om vier voorstellingen van Franse choreografen te ontdekken op het Summer Dance Forever in Amsterdam van 23 t/m 30 augustus 2022.

Het Institut français NL deelt zijn “hartslag” om je te helpen de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen.

Deze hartslag nodigt je uit om de choreografieën van Nicolas Huchard, Smaïl Kanouté, Ousmane Sy et Grichka Caruge, vier Franse multidisciplinaire kunstenaars die zich richten op dans, te ontdekken op het festival Summer Dance Forever in Amsterdam van 23 t/m 30 augustus 2022.

Nicolas Huchard sublimeert in Le Matin de rijkdom en elegantie van de vrouw van kleur aan de hand van drie tableaus die elk van de tien vertolkers belichten. Authentiek en overzichtelijk, een levendig palet van emoties, schommelend tussen duizend schakeringen van licht en donker, een aanpak die zowel subtiel als geëngageerd is.
Een ode aan vrouwelijkheid, zusterschap en melanine, waarvan de moeilijkheden en voorrechten worden belicht, evenals de behoefte aan eigenwaarde en zelfliefde. Een choreografisch stuk dat het huidige en toekomstige bewustzijn probeert te verhogen.

Le Matin, © Dani Olivier, 2021

In zijn show Never Twenty One belicht Smaïl Kanouté de Black Lives Matter-beweging en de moorden op jonge Afro-Amerikanen, die worden gesteld onder de noemer #Never 21. De choreograaf brengt hulde aan deze jonge slachtoffers uit New York, Rio of Johannesburg, die te vroeg vertrokken, nog voor ze 21 jaar oud waren. De spookachtige lichamen van de dansers absorberen het geweld van woorden en daden, terwijl ze een link leggen tussen de families van de slachtoffers en het publiek. Een verbazingwekkende mix van urban, hybride en tribal dans, een uitwisseling van onbevreesde energieën voor onzichtbare lichamen en zielen.

Never Twenty One, © Mark Maborough, 2021

Ousmane Sy, die in 2020 op de vooravond van zijn veertigste verjaardag overleed, wist de wereld van de hiphop te doordrenken met een sfeer van joie de vivre. One Shot, dat de initialen van de overleden choreograaf draagt, maakt gebruik van een meervoudige scenografie waarin verschillende dansstijlen worden gecombineerd via groepschoreografieën en expressieve solo’s. De show toont acht eigenzinnige vrouwen, elk met een ander ritme, tegen een achtergrond van house en afrobeat-dans.

One Shot, © Timothée Lejolivet, 2021

Birth is de eerste choreografie van de danseres en choreografe Grichka Caruge, de voorloper van de krumpbeweging in Europa. De voorstelling voor vier dansers, een veelzijdige mix van academische en streetdance, wordt opgevoerd met een unieke authenticiteit en energie.

Birth, © Gilles Aguilar, 2020

Dit evenement zal voor velen een gelegenheid zijn om weinig bekende gebieden van de hedendaagse dans te ontdekken en om geëngageerde ideeën over uitwisseling en overdracht tussen generaties en genres te delen.


Over

Dansers van over de hele wereld komen elk jaar in augustus samen in Amsterdam. Zeven dagen lang genieten van een internationaal dansfeest met het beste van vandaag en de grote beloften van morgen. Op verschillende locaties in de stad kun je een grote verscheidenheid aan dansvoorstellingen, battles en workshops verwachten.

Informatie

  • Kunstenaars: Nicolas Huchard, Smaïl Kanouté, Ousmane Sy et Grichka Caruge
  • In het kader van: Summer Dance Forever
  • Stad: Amsterdam
  • Datum : 23 t/m 30 augustus 2022
  • Foto: Le Matin, © Dani Olivier, 2021