IFcinéma: vertoningen van de Franse film “Les enfants du Paradis” in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam

(Her)ontdek de Franse film “Les enfants du Paradis” van Marcel Carné geprogrammeerd in juli 2024 in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam, met steun van IFcinéma.

Van klassieke films tot recente releases, het IFcinéma platform biedt filmprofessionals en leraren het beste van de Franse cinema in al zijn diversiteit.  

Het Institut français NL werkt samen met Filmtheater De Uitkijk, en Tapis Rouge Frans Filmfestival en ondersteunt de vertoningen van de film Les enfants du Paradis van Eric Rohmer op 4 en 13 juli 2024 in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam.

Les enfants du Paradis (1945)

Les enfants du Paradis wordt beschouwd als een van de beste films aller tijden. Hij staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. “Ik zou al mijn films geven om Les enfants du Paradis gemaakt te hebben”, zei François Truffaut.

De film werd gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Frankrijk bezet was door de Nazi’s. De opnames begonnen in het zuiden van Frankrijk, in de Studios de la Victorine in Nice, en eindigden in de regio Parijs, in de Studios de Joinville. De film werd vertoond in 1945, toen Parijs werd bevrijd. Het was een groot succes.

Wat maakt Les enfants du Paradis zo’n bijzondere film? Allereerst het scenario van Jacques Prévert dat op briljante wijze de geschiedenis van het theater combineert met het liefdesverhaal van drie vrije individuen. Garance, prachtig gespeeld door Arletty, vat de geest van Prévert en de film in één zin samen: “Ik weiger mij ideeën op te laten leggen. Ik ben onafhankelijk en ik neem de risico’s van die onafhankelijkheid”. Het is natuurlijk ook de regie van Carné; precies, sober, zonder overbodige camerabewegingen. Zoals hij zelf zei, gaf hij altijd de voorkeur aan “de bewegingen van het hart” boven “de bewegingen van de camera”. Het acteerwerk van alle acteurs, de kostuums, de decors van Alexandre Trauner en Léon Barsaq, dragen allemaal bij aan het succes van de film. Margot Capelier, de assistente van Jacques Prévert, had gelijk: “Deze film was een mirakel, het ontbrak ons aan alles (…)”. Inderdaad, filmen tijdens de oorlog was extreem moeilijk. Maar Les enfants du Paradis is vooral een mirakel omdat, misschien nooit eerder in de geschiedenis van de cinema, alles wat een film maakt, van de regie tot het acteerwerk, van de muziek tot de decors en kostuums, op wonderbaarlijke wijze in balans is, in perfecte symbiose. Mis deze kans om Les enfants du Paradis opnieuw te zien niet.

Vertoningen in Filmtheater De Uitkijk : 

4 juli 2024 om 20:30

13 juli 2024 om 15:30

Informatie

Partners

  • Met steun van IFcinéma van het Institut Français