Hartslag #34: de dansvoorstelling “Umoko” gechoreografeerd door Dorothée Munyaneza in het Frascati Theater in Amsterdam op 7 en 8 juli 2024.   

Onze hartslag #34 nodigt je uit om de hedendaagse dansvoorstelling “Umoko” te ontdekken, gechoreografeerd door Dorothée Munyaneza en te zien in het Frascati Theater in Amsterdam op 7 en 8 juli als onderdeel van het Julidans festival 2024.

Het Institut français NL deelt zijn “hartslag” om je te helpen bij het ontdekken van de hedendaagse Franse creatie in Nederland waar je hart sneller van gaat kloppen.  

Deze hartslag biedt je de kans om kaartjes te winnen voor de dansvoorstelling Umoko gechoreografeerd door Dorothée Munyaneza op 7 of 8 juli om 20.30 uur in het Frascati Theater in Amsterdam. 

Abonneer je op het Instagram-account van het Institut français NL en waag je kans door een vraag over onze Instagram story te beantwoorden. De winnaars worden via hun Instagram-account gecontacteerd. 

In Umuko luistert Dorothée Munyaneza naar hen die het Rwanda van morgen maken: jonge mensen die borrelen van de creativiteit, durf en levensdrift. Opzwepende dans, poëzie, zang en muziek worden gemixt tot een voorouderlijk ritueel om de nieuwe generatie Rwandese performers – opgegroeid na de genocide – te bekrachtigen.  Voor haar nieuwe creatie Umuko keerde de in Frankrijk werkende danseres, choreograaf en theatermaker Dorothée Munyaneza terug naar haar geboorteland Rwanda. In dialoog met jonge dichters, dansers en muzikanten, allen geboren na de genocide die het Afrikaanse land in 1994 verscheurde, viert ze de creativiteit, durf en vrijheid van een nieuwe generatie. Hoe krijgen de herinneringen aan een gruwelijk verleden een plek in een verwachtingsvolle toekomst?

UMUKO, Direction artistique Dorothee Munyaneza, Musique Impakanizi, Jean Patient Nkubana et Michael Makembe, Lumiere Camille Duchemin, Costumes Stephanie Coudert, Coiffe Muhawenimana Maximilien et Mizero Cedric, Chaillot Théâtre National de la Danse le 14 mai 2024. Avec : Yvette Niyomufasha, Jean Patient Nkubana, Impakanizi, Abdoul Mujyambere et Michael Makembe (photo by Patrick Berger)

Met een jonge, ultra-energieke cast tovert Munyaneza de ‘umuko’ tevoorschijn. Deze boom, met zijn vermiljoenrode bloemen, verlichtte Munyaneza’s kindertijd voordat ze met haar familie naar Europa vluchtte. Aan de voet van de umuko, de beschermboom van voorouderlijke verhalen, vol troost en geneeskracht, verzamelt de groep zich en legt verbindingen tussen wat bewaard is gebleven, wat komen gaat en hoe ze het hoofd kunnen bieden aan het kwade. 

Umuko is een flamboyante en tegelijk kwetsbare verkenning van het verleden en heden. Met dans, poëzie, muziek en zang wordt liefde, solidariteit en vreugde uitgedrukt met de rebelse kracht van de jeugd. Munyaneza: “Dit is het moment om de thuisboom te vinden en om kracht te herwinnen langs de kronkelende en rijke paden van het creatieve proces.” 

©Patrick Berger

Dorothée Munyaneza 

De multidisciplinaire kunstenaar Dorothée Munyaneza put voor haar werk uit de diversiteit van haar Rwandese erfgoed maar wordt vooral gedreven door haar honger naar uitwisseling. Naast smaakmakers uit de hedendaagse dans als Robyn Orlin, Rachid Ouramdane en Maud Le Pladec, werkte ze samen met fotograaf Nan Goldin, modeontwerper Stéphanie Coudert en multi-instrumentalist en zanger en Ben LaMar Gay.

Informatie

  • In het kader van: Festival Julidans  
  • Plaats: Frascati Theater 
  • Stad: Amsterdam  
  • Datum : 7 et 8 juillet 2024   
  • Fotos: Patrick Berger