IFexport: het Franse orkest Les Siècles in concert in het Muziekgebouw in Amsterdam    

Het Institut français de Paris ondersteunt de ontwikkeling in Europa van her orkest Les Siècles, in concert in het Muziekgebouw in Amsterdam op 23 september 2023.

IFexport wordt aangeboden door het Institut français de Paris en biedt internationale steun aan projecten van kunstenaars, Franse of in Frankrijk gevestigde professionals of instellingen in de creatieve en culturele sectoren.

In het kader van IFexport ondersteunt het Institut français de Paris de Europese tournee van het orkest Les Siècles, inclusief een concert in het Muziekgebouw in Amsterdam op 23 september.  

Het Franse orkest Les Siècles van dirigent François-Xavier Roth is uniek in de wereld. Het speelt net zo makkelijk barok als hedendaags, en alles ertussenin. Eerder verraste Les Siècles met een programma met werken van Lachenmann en Mozart. Nu combineren ze Mozart met Ligeti en keren ze terug met twee geweldige topsolisten, violiste Isabelle Faust en pianist Alexander Melnikov. Elk werk speelt het orkest op instrumenten uit de tijd waarin het werd geschreven. Zo klinkt ieder stuk als nieuw. 

Met dit concert memoreert Les Siècles dat het 100 jaar geleden is dat Ligeti werd geboren. Al ligt de combinatie van de twee componisten niet echt voor de hand, de fijne klanknevels van Ligeti’s Kammerkonzert gaan echter wondermooi samen met Mozarts geliefde Pianoconcert nr. 23 met daarin het aangrijpende langzame deel, waarin droeve melancholie in onvergankelijke schoonheid transformeert. 

Over

Les Siècles is het enige orkest in zijn soort ter wereld dat musici van een nieuwe generatie samenbrengt en elk repertoire speelt op de juiste historische instrumenten. Het plaatst verschillende eeuwen muzikale creatie op een relevante en onverwachte manier in perspectief. Het orkest, dat regelmatig te gast is op de grootste podia en festivals ter wereld, is in residentie in de regio Hauts-de-France in het Atelier Lyrique de Tourcoing en in het departement Aisne.   

Informatie 

  • Plaats : Muziekgebouw 
  • Stad: Amsterdam
  • Datum: 23 septembre 2023 à 20:15