IFexport : Orchestre de nouvelles créations, expérimentations et improvisations musicales (Onceim) in Nederland 

Het Institut Français ondersteunt het Orchestre de nouvelles créations, expérimentations et improvisations musicales (Onceim) op zijn tournee door Europa en Nederland in februari en september 2024.

IFexport wordt aangeboden door het Institut français de Paris en biedt internationale steun aan projecten van kunstenaars, Franse of in Frankrijk gevestigde professionals of instellingen in de creatieve en culturele sectoren.

In het kader van IFexport, zal het Institut Français op verschillende data in 2024 het Orchestre de nouvelles créations, expérimentations et improvisations musicales (Onceim) in Nederland vergezellen, waaronder in februari op het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, in februari tijdens het Echonance festival in Amsterdam en in september tijdens het Gaudeamus festival in Utrecht.  

Samenwerking met de klas van de afdeling Compositie en het Instituut voor Sonologie van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag 

31 januari en 1 februari 2024 

Het Onceim blazersensemble brengt stukken die zijn gecomponeerd door vier conservatoriumstudenten Compositie van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waarbij gebruik wordt gemaakt van door de musici zelf ontwikkelde klanken en technieken. 

Concerten op het Echonance festival in het Orgelpark in Amsterdam 

2 en 3 februari 2024 

Voor de tweede editie van Echonance, het festival gewijd aan experimentele muziek, zijn Onceim en haar leden uitgenodigd om verschillende stukken uit hun repertoire ten gehore te brengen. Deze tweede editie van het festival, getiteld #2 In the Landscape, viert de verbazingwekkende muzikale concepten die zijn voortgekomen uit de avant-garde ontwikkelingen van de late 20e eeuw en verkent de resonanties van revolutionaire muziekstukken uit het verleden. 

De meeste van de geselecteerde werken zijn in de afgelopen 35 jaar gecomponeerd en blijven relevant en van belang voor jongere generaties. Eén van de bijzondere kenmerken van deze muziekstukken is dat ze modulaties en minimale variaties in akoestische perceptie verkennen. Muzikale elementen zoals ritme en melodie zijn geschrapt uit de compositorische criteria. In zekere zin nodigen ze ons uit om vanuit een ander invalshoek te luisteren. We duiken in een meeslepende geluidsstroom waar de klanken resoneren met de ruimte en waar de ruimte het driedimensionale akoestische geluid onthult. 

Concert / Ellen Arkbro 

2 februari om 17:45 

  • For Organ and Brass (2014) voor ensemble. Uitgevoerd door leden van Onceim en Ellen Arkbro 
  • Chords (2018) voor solo orgel – organist: Ellen Arkbro 
  • Three voor kopertrio (2016). Uitgevoerd door leden van Onceim. 

Interview/ Ellen Arkbro en Fréderic Blondy 

2 februari om 19:00  

Concert/ Ode aan Phil Niblock  

3 februari om 15:45 

Concert/ Eliane Radigue 

3 februari om 20:15  

Wereldpremière van nieuwe werken op het Gaudeamus festival in de Nicolaïkerk in Utrecht 

7 september 2024. Nieuwe muzikale composities in opdracht van Onceim van Christian Marclay en Geneviève Murphy.

Over

Onceim is een orkest bestaande uit 35 topmusici met verschillende muzikale achtergronden – geïmproviseerde muziek (Hubbub, Zoor, Watt), jazz (Orchestre national de jazz, Umlaut Big Band), free jazz (The Fish, Die Hochstapler, Peeping Tom), klassieke en moderne muziek (Ircam, Orchestre national de France, Ensemble intercontemporain, Le Balcon, Hodos, Dedalus, 2E2M, Links), hedendaagse muziek (Makhno, Cabaret Contemporain, Zombie Zombie-Lune d’argent), experimentele muziek. Onceim is tevens een collectief dat de kleinere ensembles van het orkest en de muzikale satellietprojecten van de muzikanten samenbrengt.

Praktische informatie

  • In het kader van  : IFexport
  • Steden : Den Haag, Amsterdam, Utrecht
  • Data : januari, februari, september 2024

Partners