Cultureel partnerschap: de leeskring Bruno Latour ondersteund in Radius in Delft

Het Institut français NL werkt samen met het centrum voor hedendaagse kunst Radius in Delft en ondersteunt de leeskring over het filosofische oeuvre van de Franse denker Bruno Latour van 28 mei 2023 t/m 25 februari 2024.

Het Institut français NL ontwikkelt culturele partnerschappen met de Nederlandse culturele instellingen die de hedendaagse Franse creatie in Nederland bevorderen en die de mobiliteit van kunstenaars en culturele professionals naar Nederland mogelijk maken.

Het Institut français NL werkt samen met Radius in Delft en ondersteunt de leeskring Bruno Latour van 28 mei 2023 t/m 25 februari 2024.

De leeskring Bruno Latour bestaat uit negen zondagse bijeenkomsten waarop de deelnemers onder leiding van de Nederlandse filosoof en journalist Tjesse Riemersma aan boord kunnen gaan voor een verhelderende reis door het denken van de Franse filosoof Bruno Latour (1947-2022).

Bruno Latour is bekend om zijn wetenschappelijke en technologische studies. De laatste jaren heeft Bruno Latour geschreven over de verschillende manieren om te reageren op de verwoesting van het klimaat en de ecosystemen. Hij heeft bijgedragen tot het populariseren van het concept van het Antropoceen en van Gaia, en heeft het Parlement van de dingen bedacht. Bruno Latour heeft altijd interdisciplinariteit nagestreefd en zijn werk was een inspiratiebron voor tentoonstellingen, toneelstukken en romans.

Naast het jaarlijkse programma Naturescultures wil Radius de filosofische en materiële scheidslijnen tussen de natuur en de cultuur verdiepen aan de hand van het oeuvre van Bruno Latour, en daarbij eer betonen aan zijn invloed in de studies over kunst, wetenschap en ecologie.

De deelnemers aan de leeskring Bruno Latour zijn verplicht om voor elke sessie één of twee teksten te lezen. De teksten omvatten essays en hoofdstukken uit de boeken van Bruno Latour en af en toe een tweede auteur (René Descartes, Martin Heidegger, Donna Haraway, Isabelle Stengers, Eduardo Viveiros de Castro). De leeskring Bruno Latour zal ook filosofen en kunstenaars voor de sessies uitnodigen.

De moderator van de leeskring Bruno Latour is de schrijver, filosoof en journalist Tjesse Riemersma. Na zijn studies kunstmatige intelligentie en wijsbegeerte aan de universiteit Groningen werkte hij als filosofierecensent bij Trouw, als correspondent voor Wadden Sea, en als interim hoofdredacteur van Noorderbreedte, een tijdschrift over landschap, ecologie en identiteit.

Programma

Eén zondag per maand van 16:00 tot 18:00 uur

Eerste deel: De moderniteit herschrijven

Sessie 1: 28 mei 2023

We zijn nooit Modern geweest

Sessie 2: 25 juni 2023

De wetenschappen

Sessie 3: 27 augustus 2023

Technische mediatie en zwarte dozen

Tweede deel: Hybriden en monsters

Sessie 4: 24 september 2023

Het Onderwerp anders benaderen

Sessie 5: 29 oktober 2023

Houd van je monsters

Sessie 6: 26 november 2023

Het Parlement van de dingen

Derde deel: Zich heroriënteren in het antropoceen

Sessie 7: 17 december 2023

Tegenover Gaia

Sessie 8: 28 januari 2024

We lijken niet op dezelfde planeet te leven

Sessie 9: 25 februari 2024

Waar te landen?

Over

Radius is een centrum voor hedendaagse kunst en ecologie, opgericht in 2021 door Niekolaas Johannes Lekkerkerk en gevestigd in Delft. Het programma van Radius is gewijd aan kunst en wetenschap, met een focus op klimaat, ecologie en milieu. Het kunstcentrum biedt tentoonstellingen, lezingen, screenings, workshops en seminars.

Partners

  • In het kader van: Bruno Latour Reading Circle
  • PlaatsRadius
  • Stad: Delft
  • Datum: 28 mei 2023 t/m 25 februari 2024
  • Visual: Lisa Rampilli