Passage(s) #3: een gesprek met Marie-Cécile Zinsou en Bukola Oyebode 

Podcast #3 van het Institut français NL, met kunsthistorica en ondernemer Marie-Cécile Zinsou, op bezoek in Nederland voor de tentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen, en kunstcriticus Bukola Oyebode.

Het Institut français NL nodigt je uit om een nieuwe aflevering van zijn podcast Passage(s) te ontdekken. Een gesprek tussen kunsthistorica en ondernemer Marie-Cécile Zinsou (Frankrijk/Benin), op bezoek in Nederland voor de tentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen, en kunstcriticus Bukola Oyebode (Nigeria), over kruispunten, onderwijs en toegang tot Afrikaans cultureel erfgoed. 

Marie-Cécile Zinsou

Marie-Cécile Zinsou is een Frans-Beninese ondernemer en oprichter van de Fondation Zinsou in Cotonou, die hedendaagse kunst in Afrika promoot door middel van culturele, educatieve en sociale initiatieven. Marie-Cécile Zinsou is ook lid van de Raad van Bestuur van het Château de Versailles, het Institut des Cultures d’Islam in Parijs en het Maison Maria Casarès. In oktober 2021 werd ze benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van Villa Medici in Rome.  Marie-Cécile Zinsou voert campagne voor de teruggave van Afrikaanse kunstwerken die tijdens de kolonisatie door Frankrijk zijn geroofd. 

Bukola Oyebode

Bukola Oyebode is een Nigeriaanse kunstcriticus in Amsterdam, oprichter en hoofdredacteur van TSA Art Magazine. Nadat ze in een kunstgalerie in Niger had gewerkt, richtte ze in 2015 The Sole Adventurer op, een tijdschrift over hedendaagse kunst in Afrika (met name Nigeria). Ze nam ook deel aan Art Forum Africa in 2015 en 2016.  Ze spreekt zich regelmatig uit over de positie van vrouwen in de kunst. 

Afbeeldingen : Marie-Cécile Zinsou par Charlotte Yonga pour le magasine le monde
@BukolaOyebodeW