Choix Goncourt Nederland 2022-2023: tweede editie aangekondigd

Meer dan 70 Nederlandse studenten van negen instellingen voor hoger onderwijs nemen deel aan de tweede editie van de Choix Goncourt Nederland.

Net als de vierendertig andere Choix Goncourt die in het buitenland worden georganiseerd, stelt de Choix Goncourt Nederland studenten in staat de hedendaagse Franse literatuur te ontdekken, deel te nemen aan een leescommissie, hun favoriete boek te kiezen en hun keuze te beargumenteren. Na de eerste editie van de Choix Goncourt des Pays-Bas, die Le Voyage dans l’est van Christine Angot verkoos, organiseert het Institut français NL in samenwerking met de AUF West-Europa de tweede editie van de Choix Goncourt.

Voor deze tweede editie van de Choix Goncourt des Pays-Bas nemen negen Nederlandse universiteiten en hogescholen deel aan het project: de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen, de Haagse Hogeschool, de Universiteit Leiden, de Universiteit Maastricht, de Radboud Universiteit, de Hogeschool Rotterdam en de Universiteit Utrecht.

Van begin november tot half maart lezen de studenten vier romans uit de derde selectie van de Prix Goncourt, beoordelen ze en kiezen ze gezamenlijke winnaar, onder begeleiding van hun docenten. Vervolgens zullen de vertegenwoordigers van elke leescommissie bijeenkomen in maart 2023, tijdens de maand van de Francophonie, bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) met de Nederlandse literatuurcriticus Margot Dijkgraaf om de auteur van de Choix Goncourt Nederland 2022 te kiezen.

De vier boeken zijn:

  • Le mage du Kremlin (Gallimard) van Giuliano da Empoli

In het hart van de hedendaagse Russische macht wordt de enigmatische Vadim Baranov beschouwd als Poetins éminence grise. Na zijn ontslag als politiek adviseur nemen de legenden en geruchten over hem toe. De man met de bijnaam ‘de tovenaar van het Kremlin’ vertrouwt de verteller zijn verhaal toe.

  • Vivre vite (Flammarion) van Brigitte Giraud

Twintig jaar na de dood van haar man Claude bij een motorongeluk, keert de auteur terug naar de dagen voorafgaand aan het ongeluk op 22 juni 1999. Ze herinnert zich het vooruitzicht van een verhuizing, gezinstaken en de vreugde en zorgen van het dagelijks leven.

  • Les presque sœurs (Seuil) van Cloé Korman

Dit is het lot van een groep van zes kleine meisjes die het leven lieten tijdens de Shoah, toen het Vichy-regime tussen 1942 en 1944 duizenden Joodse kinderen, die door de deportatie van hun ouders wees waren geworden, opsloot in interneringskampen en pleeggezinnen.

  • Une somme humaine (Rivages) van Makenzy Orcel

De verteller duikt in de herinneringen van een leven getekend door tragedie. Geboren in een dorpje in het zuiden van Frankrijk, wordt ze verkracht door haar oom, maar haar ouders proberen het in de doofpot te stoppen. Aan haar lot overgelaten, verhuist ze naar Parijs voor haar studie en probeert ze haar plaats te vinden, tussen eenzaamheid en ontmoetingen, tussen Orcel, haar kortstondige grote liefde, en Makenzy, de slechtste der mannen.


Over

Onder auspiciën van de Académie Goncourt presenteert het Institut français NL de Choix Goncourt des Pays-Bas, een project die Nederlandse studenten de mogelijkheid biedt hedendaagse Franstalige literatuur te ontdekken, deel te nemen aan een leescommissie, hun favoriete werk te kiezen en hun keuze te beargumenteren.

Partners

  • Georganiseerd door: Institut français NL
  • Onder de auspiciën van: Académie Goncourt
  • Met de steun van: Agence Universitaire de la Francophonie
  • In samenwerking met: Librairie Le Temps Retrouvé
  • Samenvatting boeken: © Livres Hebdo