Waarom is Frans leren belangrijk?

Frans leren is belangrijk om uw carrière een boost te geven, grote literaire klassiekers te lezen, of in Frankrijk te studeren.

1. Frans is een wereldtaal

Wereldwijd zijn er bijna 300 miljoen sprekers van het Frans. De Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) vertegenwoordigt 88 staten en overheden. Daarnaast is het Frans na het Engels de meest geleerde taal en staat het op de 9e plaats van meest gesproken talen ter wereld. Het Frans is een van de weinige talen die in alle landen ter wereld wordt onderwezen. Frankrijk heeft het meest uitgestrekte netwerk van culturele instellingen in het buitenland ter wereld. Hierdoor kunnen jaarlijks zo’n 750.000 mensen Franse cursussen volgen.

2. Frans is een werktaal

Kennis van het Frans en Engels zijn belangrijke vaardigheden voor een succesvolle carrière op de internationale arbeidsmarkt. Als u Frans spreekt, komt u makkelijker binnen bij Franstalige bedrijven, zowel in Frankrijk als in andere Franstalige landen, zoals Canada, Zwitserland, België en Franstalige landen in Afrika. Frankrijk is de op vier na grootste economie ter wereld en staat op de derde plaats van landen met de hoogste buitenlandse investeringen. Het is dan ook absoluut een belangrijke economische partner.

3. Frans is de taal van cultuur

In veel culturele disciplines wordt wereldwijd gebruikgemaakt van Franse termen, bijvoorbeeld in de culinaire wereld, de mode, het theater, de visuele kunsten, de danswereld en de architectuur. Door Frans te leren, krijgt u de mogelijkheid om de beroemde werken uit de Franse en Franstalige literatuur in de oorspronkelijke taal te lezen. Het Frans is de taal van Victor Hugo, Molière, Leopold Sedar Senghor, Edith Piaf, Jean-Paul Sartre, Alain Delon en Zinedine Zidane.

4. Frans is een taal voor op reis

Frankrijk verwelkomt jaarlijks meer dan 70 miljoen toeristen en is daarmee het meest bezochte land ter wereld. Als u een beetje Frans spreekt, is het nog leuker om op vakantie te gaan naar Parijs of een van de andere delen van Frankrijk (zoals de mooie omgeving van de Côte d’Azur, de besneeuwde bergtoppen van de Alpen of de woeste kliffen van Bretagne). Ook is het handig om iets te weten over de cultuur, de mensen en de geheimen van het goede leven. Daarnaast is kennis van het Frans heel nuttig als u naar bijvoorbeeld Afrika, Zwitserland, Canada of de Seychellen wilt.

5. Frans is een taal waarmee u aan een Franse universiteit kunt studeren

Als u Frans spreekt, kunt u uw studie in Frankrijk voortzetten aan een van de gerenommeerde universiteiten of een van de Grandes écoles voor technisch onderwijs, die tot de beste in Europa en de wereld gerekend worden. Studenten die Frans hebben geleerd, kunnen gebruikmaken van studiebeurzen van de overheid om opleidingen te volgen aan alle instellingen voor hoger onderwijs en een internationaal erkend diploma te behalen.

6. Frans is de op één na belangrijkste taal voor internationale betrekkingen

Het Frans is zowel een werktaal als een officiële taal van de VN, de Europese Unie, UNESCO, de NATO, het Internationaal Olympisch Comité, het Internationaal Comité van het Rode Kruis en verschillende andere internationale organisaties.

7. Frans is een taal waarmee er een wereld voor u opengaat

Na het Engels en het Duits, en vóór het Spaans, is het Frans een van de meest gebruikte talen op internet. Met kennis van het Frans krijgt u een andere blik op de wereld omdat u kunt communiceren met Franssprekenden op alle continenten en u de belangrijkste internationale Franstalige media (TV5 Monde en France Médias Monde) kunt gebruiken als informatiebron.

8. Frans is een leuke taal om te leren

Het Frans is een makkelijke taal om te leren. Er zijn allerlei methodes om spelenderwijs Frans te leren, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Met een paar cursussen kunt u gemakkelijk genoeg Frans leren om zonder al te veel moeite te kunnen communiceren.

9. Frans is een taal die helpt bij het leren van andere talen

Het Frans vormt een springplank voor het leren van andere talen, met name Romaanse talen (Spaans, Portugees, Roemeens), maar ook Engels, aangezien 50% van de woorden afkomstig is uit het Frans.

10. Frans is de taal van de liefde en de redenering

Tot slot is het Frans een mooie, rijke en melodieuze taal die vaak de ’taal van de liefde’ wordt genoemd. Maar het Frans is ook een analytische taal die kan worden gebruikt om de redenering te structureren en onmisbare vaardigheden te ontwikkelen voor in discussies en om onderhandelingen tot een goed einde te brengen.