Hartslag #28: de tentoonstelling “Pablo Picasso, Magisch Keramist” in het Royal Delft Museum   

Onze hartslag #28 nodigt je uit om de tentoonstelling “Pablo Picasso, Magisch Keramist” te ontdekken, die de weinig bekende keramiek van de kunstenaar toont in het Royal Delft Museum t/m 19 mei 2024.

Het Institut français NL deelt zijn “hartslag” om je te helpen de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen. 

En série ou œuvres uniques, les céramiques de Picasso entremêlent plusieurs de ses influences.

In het jaar dat het 50 jaar geleden is dat Pablo Picasso overleed, presenteert Royal Delft Museum, het fabrieksmuseum voor Delfts aardewerk, een unieke selectie keramieken van Picasso’s oeuvre: een tentoonstelling over zijn leven als keramist en zijn keramisch werk. 

Pablo Ruiz Picasso werd geboren in het Spaanse Malaga. Echter, heeft hij zijn werkzame leven vooral in Frankrijk doorgebracht. Picasso’s werken kennen diverse invloeden doordat hij nooit bleef vasthouden aan een eenmaal ingeslagen weg. Experimenten en verkenningen blijven elkaar gedurende de rest van zijn leven opvolgen: in stijl, in materiaal en methode. Geen andere kunstenaar in de twintigste eeuw wisselde zo makkelijk van medium: van olieverf naar hout of brons, grafische technieken of glas en natuurlijk keramiek. 

Les céramiques de Picasso sont très différentes les unes des autres mais le style de l’artiste reste très reconnaissable.

Picasso ontwikkelde zich van impressionistisch schilder tot keramist. Hij was al vroeg vertrouwd met het werken met diverse materialen, zo ook keramiek. Eén van zijn vrienden, die hij rond 1900 in de kleine Spaanse kunstenaarskolonie in Montmartre ontmoette, was de keramist Paco Durrio (1868-1940). Via Durrio maakte hij kennis met keramiek en boetseerde vervolgens enkele koppen in klei die in brons werden afgegoten. Later, in de jaren twintig, werkte hij kortstondig samen met de keramist Jean van Dongen met wie hij tenminste twee vazen beschilderde. 

De keramische werken geven inzicht in Picasso’s veelzijdigheid als keramist en zijn ondernemersgeest doordat hij naast unieke exemplaren, ook diverse series ontwikkelde. 

In 1948 vond de eerste keramische expositie plaats van Picasso met meer dan honderd keramische objecten, beschilderde schalen en schotels.  

Zoomorphes ou anthropomorphes, les céramiques de Picasso semblent presque vivantes. 

Over:

Het Royal Delft Museum huisvest sinds 1887 de collectie Delfts aardewerk van koning Willem III en fungeert ook als museum voor de Delftse porseleinfabriek.  

Informatie