Workshop Frans 2023: de literaire momenten

De literaire momenten staan open voor alle liefhebbers van de Franstalige literatuur en de Franse taal in Nederland.

Presentatie

Neem één keer per maand deel aan een ontmoeting tussen ervaren lezers, nieuwsgierigen naar literatuur en gepassioneerden van de Franse taal. Het doel van deze bijeenkomst is een literair werk te bespreken en iedereen de kans te geven zijn mening en gevoelens als lezer te uiten.

Door Chloé Kervio, docent Frans.

Workshops

  • Maandag 20 februari

Strip ‘L’âge d’or’, deel 2 – Schrijvers: Van Cyril Pedrosa en Roxane Moreil.

Een weergaloos boek, L’âge d’or (De Gouden Eeuw) keert terug naar het Literair Moment voor een bespreking en een analyse van deel 2 van de politieke utopie van Cyril Pedrosa en Roxanne Moreil. Het apocalyptische slot van dit tweeluik met prachtige illustraties mag u niet missen!

  • Maandag 20 maart

La joueuse de Go – Schrijfver: Shan Sa

In maart staat Shan Sa in het middelpunt, de Chinese dichter die Française is geworden en twee belangrijke onderscheidingen heeft ontvangen: de Ordre des arts et des lettres en de Ordre national du Mérite. Deze prestigieuze onderscheidingen zijn de kroon op een bloeiende carrière in de kunsten. In La joueuse de go, een bestseller en winnaar van de Prix Goncourt des lycéens in 2001, gebruikt Shan Sa haar poëtisch talent om een beeldrijke taal te creëren, met allegorische ontmoetingen en een hartverscheurend verhaal. Een boek om te ontdekken en meegesleept te worden in een proza zoals je dat nergens anders leest.

D’après une histoire vraieSchrijver : Delphine de Vigan

Niets is benijdenswaardiger dan het leven van een beroemd en aanbeden auteur. D. trekt aanbidders en jaloezie aan zoals honing de vliegen. In deze autofictieroman, met een mix van dagboekfragmenten en een thriller, wordt de lezer verrast door de ironische en pathetische stijl van Delphine de Vigan. Laten we samen proberen het echte van het valse te scheiden en het authentieke van het dramatische. En we kijken naar de constructie van de roman, die bij publicatie veel opzien baarde en die twee literaire prijzen won: de prestigieuze Renaudot en de Goncourt des lycéens.

Le pays des autresSchrijver : Leïla Slimani

De Marokkaanse auteur Leïla Slimani, winnares van de Prix Goncourt in 2016, heeft haar stempel gedrukt op de Franstalige literatuur en haar publicaties worden nu door de pers en de lezers met veel belangstelling tegemoet gezien en onder de loep genomen. Le pays de l’autre werd bij verschijning door Le Monde een “succes” genoemd, maar zorgde voor veel discussie in het radioprogramma Le Masque et la plume. De roman is het eerste deel van een trilogie die de geschiedenis verteld aan de hand van verhalen. Laten we ons onderdompelen in deze familiesaga, waarin Mathilde uit de Elzas en de Marokkaanse Amine zich na de Tweede Wereldoorlog in Marokko vestigen en getuige zijn van de politieke en maatschappelijke omwentelingen die leiden tot de onafhankelijkheid van Marokko in 1956. 

Over

De workshops Frans worden verzorgd door docenten Frans van het Institut français des Pays-Bas en zijn toegankelijk voor alle leerlingen Frans die hun mondelinge vaardigheden verder willen ontwikkelen, hun woordenschat willen verrijken en hun kennis van de Franssprekende culturen willen verdiepen.

Spreker

Chloé Kervio is docent Frans als Vreemde Taal aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na gewerkt te hebben in Frankrijk, de Verenigde Staten, Ecuador en het Verenigd Koninkrijk, heeft zij zich nu in Nederland gevestigd om haar passie voor het onderwijs van de Franse taal, literatuur en kunst met haar leerlingen te delen.

Partners

  • Georganiseerd door : Institut français NL
  • In samenwerking met :