Détour(s)- Giuliano Da Empoli in Nederland

Ontmoeting met Franstalige schrijver Giuliano da Empoli, de Nederlandse Choix Goncourt 2022, op tournee in Utrecht, Amsterdam en Groningen op 7 en 8 december.

Evenement

Het Institut français NL nodigt de Franstalige schrijver Giuliano da Empoli, door 70 Nederlandse studenten verkozen tot de Nederlandse Choix Goncourt 2022 voor zijn roman Le Mage du Kremlin, uit voor een tournee door Nederland. Als eerste programmaonderdeel in Utrecht geeft Giuliano da Empoli op 7 december 2023 om 15.00 uur een schrijfworkshop aan studenten van de Universiteit Utrecht. Deze workshop wordt gevolgd door een masterclass in het Frans om 16.00 uur die voor iedereen toegankelijk is.

In Amsterdam gaat hij in gesprek met de Nederlandse journaliste Margot Dijkgraaf tijdens een bijeenkomst georganiseerd in samenwerking met Athenaeum Boekhandel in Spui25 op 7 december 2023 om 20.00 uur. 

Tot slot vindt er voor de laatste etappe in Groningen een veelbelovende ontmoeting plaats in de vorm van een Q&A sessie met de Franstalige Italiaans-Zwitserse schrijver Giuliano da Empoli. Hij won in 2022 het Nederlandse Goncourt met zijn boek Le Mage du Kremlin, waarvoor hij eerder al de Prix de l’Académie française had ontvangen.  Bij deze gelegenheid zullen Judith Jansma en Jeanette den Toonder, docenten aan de Rijksuniversiteit Groningen, in gesprek gaan met de auteur en de interactie met het publiek begeleiden. Deelnemers worden aangemoedigd om vragen aan de auteur te stellen en hun meningen en gevoelens als lezer te uiten, in het Frans of Engels.

Le Mage du Kremlin werd voltooid in januari 2021. Men zou kunnen zeggen dat de de roman zijn tijd een jaar vooruit is en de mechanismen onthult die hebben geleid tot de invasie van Oekraïne op 24 februari 2022. De auteur, Giuliano da Empoli, geboren in 1973 in Frankrijk, is Italiaans-Zwitsers. Hij is voorzitter van Volta, een denktank in Milaan die in 2016 werd opgericht, en doceert aan Sciences Po in Parijs. Giuliano da Empoli was locoburgemeester van cultuur in Florence en politiek adviseur van de Italiaanse premier Matteo Renzi. Voor deze bijeenkomst aan de Rijksuniversiteit Groningen, georganiseerd door het Institut français NL, gaan professoren Judith Jansma en Jeanette den Toonder in gesprek met de winnaar van de Nederlandse Goncourt Keuze 2022, schrijver Giuliano da Empoli. Het evenement wordt gehouden in het Frans en Engels.

In Groningen is Boekhandel Godert Walter bij het evenement aanwezig met exemplaren van Le Mage du Kremlin, ofwel De Kremlinfluisteraar in Nederland.

Samenvatting van de uitgeverij, Atlas Contact: 

We noemden hem de “tovenaar van het Kremlin”. De enigmatische Vadim Baranov was filmregisseur en daarna producent van reality-tv-programma’s voordat hij de éminence grise van Poetin werd, beter bekend als de tsaar. Nadat hij ontslag nam als politiek adviseur, verdubbelden de fabelachtige verhalen over hem, waarbij niemand het valse nog van het ware kon onderscheiden. Tot hij op een nacht zijn verhaal toevertrouwt aan de verteller van dit boek… Dit verhaal dompelt ons onder in het hart van de Russische macht, waar hovelingen en oligarchen een constante oorlog voeren. En waar Vadim, die de belangrijkste spindoctor van het regime is geworden, een heel land verandert in een politiek theater, waar de enige realiteit de vervulling van de wensen van de tsaar is. Maar Vadim is geen ambitieuze man zoals de anderen: meegesleurd in de steeds duisterdere mysteries van het systeem dat hij zelf heeft helpen opbouwen, zal deze dichter, verdwaald tussen de wolven, er alles aan doen om eruit te komen. Van de oorlog in Tsjetsjenië tot de Oekraïense crisis en de Olympische Spelen in Sotsji: De Kremlinfluisteraar is de grote roman over hedendaags Rusland. Het onthult de onderbuik van het Poetin-tijdperk en biedt een zeer pakkende beschouwing over macht.

Genodigden

De auteur, Giuliano da Empoli, geboren in 1973 in Frankrijk, is Italiaans-Zwitsers. Hij is voorzitter van Volta, een denktank in Milaan die in 2016 is opgericht, en doceert aan Sciences Po in Parijs. Giuliano da Empoli was locoburgemeester van cultuur in Florence en politiek adviseur van de Italiaanse premier Matteo Renzi.

Giuliano da Empoli is schrijver, journalist en algemeen directeur van de Italiaanse denktank Volta. Eerder was hij locoburgemeester van Cultuur in Florence en politiek adviseur van Matteo Renzi. Giuliano da Empoli studeerde rechten aan de Sapienza Universiteit in Rome en heeft een master in politieke wetenschappen van het Institut d’études politiques in Parijs. Hij richtte Volta op in 2016. Hij heeft verschillende boeken uitgebracht, waaronder Overdose (2002) en The Engineers of Chaos (2019), dat in vele talen is vertaald. Zijn boek Un grande futuro dietro di noi (1996) leverde hem de titel “Man van het jaar” op van de Italiaanse krant La Stampa in 1996. Hij levert regelmatig bijdragen aan Italiaanse publicaties, waaronder Il Corriere della Sera en La Repubblica, en is ook gastheer van een wekelijks radioprogramma. 

Meer informatie

  • Taal: Frans / Engels
  • Plaats: Universiteit Utrecht (07.12. om 15:00), SPUI 25 Amsterdam (07.12. om 20:00), Rijksuniversiteit Groningen (08.12.23. om 14:00)
  • Stad: Utrecht, Amsterdam, Groningen
  • Datum: 7 december 2023 om 15:00, 7 december 2023 om 20:00, 8 december 2023 om 14: 00

Partners

  • Georganiseerd door: Institut français NL, Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen
  • In samenwerking met: Athenaeum boekhandel