Webinar: blik op het Franse voorzitterschap van de EU

Herstel, macht, verbondenheid: webinar over het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie met specialisten uit Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Presentatie

Op 1 januari 2022 heeft Frankrijk het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich genomen, 14 jaar na het laatste Franse voorzitterschap. In 2008 werd het voorzitterschap gekenmerkt door de financiële crisis, dit keer wordt Frankrijk wederom geconfronteerd met grote uitdagingen: de gevolgen van de pandemie, voornamelijk economisch; toenemende spanningen in de samenleving; enorme crises in naburige gebieden; een wereld waarin confrontatie en samenwerking onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Enkele prioriteiten die een centrale rol zullen spelen  in het Franse presidentschap zijn reeds bekend: “modernisering” van het Stabiliteits-en Groeipact – de afwijkende algemene wetgeving van maart 2020 wordt beëindigd in maart 2022 – ; de invoering van een koolstofbelasting aan de Europese grens; het implementeren van maatregelen voor het milieu  in handelsverdragen, onder andere met China; de hervorming van het Schengengebied; het versterken van Europese samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie.

Welke mogelijkheden zullen er worden gecreëerd door Frankrijk? Op welke steun kan Frankrijk rekenen om zijn doelen te behalen?

Over

Van 1 januari tot 30 juni 2022 neemt Frankrijk het voorzitterschap van de Raad van de EU op zich. Meer dan 400 evenementen in Frankrijk en in de EU zullen het voorzitterschap in Frankrijk en in de Europese Unie opluisteren.

Opening

Luis Vassy
Ambassadeur van Frankrijk
in Nederland

Sprekers

Johanna Möhring
CASSIS
Duitsland
Rem Korteweg
Clingendael Institute
Nederland
Tara Varma
European Council on Foreign Relations
Frankrijk
Andreas Noll
Moderator

Partners

  • Medegeorganiseerd door: Friedrich Naumann Stiftung Für die Freiheit; Institut français des Pays-Bas; Universität Bonn